Langzaam gegaarde eendenborst

In Frankrijk is eendenborst volop te verkrijgen en sinds die tijd, staat het altijd wel een keer op het menu als we daar zijn.

Het is een mooi stukje vlees met een flinke vetlaag aan de ene kant. Dit vet kun je goed gebruiken om de eend in te bakken. Extra olie of boter toevoegen is niet nodig.

Eendenborst maak ik op verschillende manieren. De ene keer bak ik het aan beide kanten goed aan en zet het dan korte tijd in de oven op een hoge temperatuur, de andere keer maak ik het zoals hier beschreven en gaar ik het op een lage temperatuur in de oven.

In beide gevallen is het wel nodig om de vetlaag in te snijden. Je maakt er een ruitpatroon in en snijd het vet net in tot aan het mooie rode vlees. Hierdoor bakt het nog beter uit.

De eendenborst moet wel goed op deze vetlaag gebakken worden, anders blijft het vet zacht en dat is minder smakelijk dan een goed gebakken vetlaag.

In dit recept heb ik geen saus beschreven omdat ik het serveerde met uien gestoofd in port en tijm. Port, tijm en honing passen prima bij eend en daar kun je een saus van maken. Ook wordt er vaak een sinaasappelsaus bij geserveerd.

eendenborst

bestek2 Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Makkelijk   klok1 75 minuten

Wat heb je nodig

  • 500 gr eendenborst filet
  • 3 el ras el hanout
  • 1 el kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Hoe maak je het

Leg de eendenborst met de vetlaag naar boven op de snijplank. Met een scherp mes maak je een ruitjes patroon. Snij de vetlaag net diep genoeg in, totdat je het vlees ziet.

Smeer de vetlaag in met het kruidenmengsel en het teentje knoflook. Je kunt hier ook bijvoorbeeld ster anijs of gerookte paprika voor gebruiken. Elk mengsel geeft weer een iets andere smaak aan de eend. Bestrooi beide kanten met peper en zout.

Zet een pan op het vuur zonder olie en leg de eend erin. Al snel begint het te smelten en zo braad je hem in zijn eigen vet. Zorg dat de vetlaag lekker krokant is. De eerste keer had ik de andere kant niet gebraden. Hierdoor leek zelfs na de tijd in de oven of het vlees nog rauw was. Dit was niet het geval, maar sinds die tijd, bak ik de andere kant ook heel kort even aan.

Verwarm de oven op 90 graden. Doe de eend in een ovenschaal en giet er het braadvocht over. Laat de eendenborst zo’n 50 minuten garen. Hij is gaar en het vlees is mals, zacht en mooi rose van kleur.

Snij de eend in plakjes en direct serveren.

Geef een reactie