Lamsrack met paprikacoulis

Lamsrack is vlees dat we eigenlijk niet vaak eten. Jammer eigenlijk wat het is erg lekker.

Eigenlijk is lamsrack niet eens zo moeilijk om te bereiden. Het is alleen niet zo erg goedkoop en soms ook lastig te verkrijgen. Ik was dan ook verbaasd om het bij de gewone supermarkt te vinden.

Dat was trouwens wel een reden om het direct mee te nemen en ons eens te verwennen. De meeste lamsrack worden per 6 botjes verkocht wat genoeg is voor 2 personen.

Deze keer heb ik er een paprika coulis bij gedaan en het vlees ingesmeerd met een mengsel van knoflook, rozermarijn en pijnboompitten.

lamsrack

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Is best te doen  klok1 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 lamsrack met 6 botjes
  • 2 paprika’s
  • 1 klein rood pepertje
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gr pijnboompitten
  • el honing
  • olijf olie
  • peper en zout

Hoe maak je het

Laten we met de paprika coulis beginnen. Verwijder de zaadlijsten en het wit wat je altijd aan de binnenkant vind. Snij de paprika in stukken en zet het op het vuur in een pan met een laagje water. Dit moet minimaal 20 minuten koken. De paprika moet goed gaar worden. Als dat eenmaal opstaat kun je met de lamsrack aan de gang.

Soms zit er nog een vliesje om de botjes heen, dat zou je er af kunnen schrappen. Sommige pakken de botjes daarna in met aluminium folie om te voorkomen dat ze verbranden. Voor het serveren kun je dat er dan af halen. Ik heb dat deze keer niet gedaan.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ik gebruik de hete lucht stand.

De rozemarijn hak je fijn, net als de pijnboompitten en de knoflook. Ik heb in het recept een inschatting gemaakt van de hoeveelheid rozemarijn. Als je het in je tuin hebt staan, kan een tak nogal groot zijn. Je moet even kijken naar de verhouding. Meng al de ingrediƫnten met de honing, wat olijf olie en peper en zout door elkaar.

Zet een pan op het vuur met wat olie en laat deze goed heet worden. Stooi wat peper en zout op de lamsrack en bak hem kort aan, zodat hij een mooi korstje heeft. Niet te lang (zo’n 2 a 3 minuten), want het vlees moet nog in de oven en mag best rood zijn. Wel aan beide kanten. Haal hem uit de pan en leg hem in een ovenschaal die je ingesmeerd heb met wat olie. Bestrijk de bolle kant met het kruiden mengsel.

bijna klaar

Nu mag hij de oven in voor ongeveer 15 minuten. Ik snij hem na 10 minuten altijd even in om te kijken hoe rood hij is. Het ligt helemaal aan hoe rood of doorbakken je het vlees het lekkerste vind. Wij houden wel van rood. Je begrijpt dat hoe langer in de oven, hoe minder rood.

Als de lamsrack in de oven staat, zal het wel zo ongeveer tijd zijn om verder te gaan met de coulis. Giet het vocht van de paprika’s en pureer deze met de staafmixer. Daarna zeef je het met een bolzeef, zodat er geen schilletjes meer in de coulis zitten en je een mooie gladde saus hebt. Hier kun je nog wat peper, zout en olie aan toevoegen.  Ik had nog kleine rode pepertjes die ik van de toko had meegenomen. Een ervan heb ik opengesneden en de zaadjes verwijderd. Nadat de coulis gepureerd was heb ik hem op een laagpitje met het pepertje nog even op laten staan. Voor het serveren haal ik de peper er weer uit en heb je wel een beetje pit aan de coulis gekregen.

Na de 15 minuten, haal je de lamsrack uit de oven en pak je hem, net als biefstuk nog even in aluminium folie in en laat hem zo’n 5 minuten rusten.

Snij daarna langs de botjes zodat je per persoon 3 mooie stukjes vlees krijgt. Doe eerst wat saus op het bord en leg hierop het vlees. Eet smakelijk.

Geef een reactie