Kalfsstoofvlees met een aziatisch tintje

Enige tijd geleden kreeg ik van een collega een recept door voor Mongoolse stoofvlees. Ik heb deze thuis geprobeerd, maar had toen niet de juiste sojasaus en daardoor was het wat zout. Maar het had zeker mijn interesse gewekt en ik wilde het nogmaals maken als we op vakantie waren in Frankrijk met de Dutchoven.

Daarom de juiste sojasaus gehaald, want daar waren we bijna zeker van dat we die daar niet zoude n kunnen vinden. Sukadelappen hebben we zo ook nog niet zie liggen, maar bijvoorbeeld wel Boeuf Bourginon. Dat is een bak met grote stukken vlees die we al eerder gebruikt hadden in stoofvlees.

Helaas was dat deze keer niet aanwezig in de winkel, maar wel Blanquette de veau. Dat is, net als Boeuf Bourginon eigenlijk een gerecht, maar schijnbaar wordt het op die manier verkocht. Dit is alvast kalfsvlees en we dachten, dat moet ook lukken.

Je kan dit gerecht met rijst eten, maar dit keer hebben we gekozen voor macaroni, die we op het laatst mee hebben laten garen in de pan.

En het was gelukt. Zo goed zelfs dat we het recept hier toch met jullie willen delen.

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts eenvoudig klok 240 minuten

Wat heb je nodig

  • 500 gr kalfsvlees
  • 150 ml minder zoute sojasaus
  • Olijfolie
  • 50 ml rode wijn
  • 2 el bloem
  • 1 el sesamolie
  • 1 el balsamico azijn.
  • 50 gr donkere basterdsuiker
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal
  • 2 bosui
  • Sesamzaad voor er overheen.
  • 80 gr volkoren macaroni

Hoe maak je het

Ik heb de stukken vlees eerst wat kleiner gesneden. Ze waren nogal groot. Daarna gemend met de bloem.

Ondertussen had ik het vuur buiten al aangestoken en de pan erboven gehangen. Daar ging de olie in. Ik schrijf daar geen hoeveelheid van op. Ik schenk zodat heel de bodem bedekt is. Hierin ging al snel de fijngesnipperde knoflook. En zodra het maar enigszins begon te ruiken ging het vlees erbij. Kort daarop de geraspte gember. Door het te raspen is het erg fijn. Je kunt het eventueel ook persen met een knoflook pers.

Ik moest wel wat spelen met de warmte door de pan hoger of lager te hangen. Nadat het vlees enigszins gekleurd is, gaat de rest van de ingrediënten erin. De suiker, de soja saus, de rode wijn, de sambal, de azijn en de sesamolie. De laatste is niet om mee te bakken, maar om de lekkere smaak. Doe het deksel op de Dutch oven.

Het vuur moet dan niet erg hoog zijn en het vlees moet langzaam stoven. Het is een kwestie van goed opletten dat het vuur blijft branden, maar ook niet te hard brand. Na zo’n drie uur kun je eens proeven. Pas op dat je het daarbij ook laat. Het is gewoon zo lekker, dat je gelijk meer wilt gaan eten.

Doe dan de macaroni en de bosui erbij. De laatste had ik wat grover gelaten dan dat ik dat normaal doe.

Vlak voor het eten, gooi er nog ruim wat sesamzaad overheen en dan is het smullen geblazen. De pan is zo leeg. Het is gewoon te lekker om te bewaren. Eet smakelijk.