Kabeljauwfilet met saffraan jus

Kabeljauwfilet is een mooi stukje vis dat je op veel manieren kan bereiden. Via Cheflix heb ik geleerd dat het pekkelen van vis de structuur en de smaak ten goede komt. Ik ben daar verder mee gaan experimenteren.

Kijkend in de kruidenkast, kwam ik saffraan tegen. Dat was al een tijdje geleden dat ik het gebruikt had. Niet iedereen houd er van, maar bij kabeljauwfilet leek me dat prima passen.

En het is op dit moment het seizoen van asperges en zeekraal. Ik weet niet of je dat ooit samen hebt geprobeerd, maar ik vind het een hele goede combinatie. Eerder heb ik bijvoorbeeld een gewoon lekker voorgerecht gemaakt met deze ingrediënten.

Kabeljauw met saffraan jus

bestekhoofdgerecht persoon 4 koksmuts gemakkelijk klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 mooie kabeljauwfilet
  • 100 gr zeekraal
  • 1 limoen
  • 20 gr panko
  • 10 gr paneermeel
  • beetje mosterd
  • 1 ui
  • paar draaitjes saffraan
  • 1 glas witte wijn
  • 100 ml visbouillon
  • maïzena
  • 200 gr asperges
  • zout en peper
  • Olijf olie

Hoe maak je het

Doe 30 gr zeekraal, de panko, de paneermeel en wat zeste van de limoen in een blender en maal het fijn. Door de zeekraal krijgt het een mooie groene kleur.

Zoals gezegd, pekkelen van vis verbeterd de structuur van de vis en verhoogt de smaak. En het hoeft niet zo erg lang. 15 minuten van te voren leg je de vis in grof zeezout. En op het moment dat je wilt beginnen, spoel je het zout eraf en dep je de kabeljauwfilet droog.

De saffraan jus kun je ook goed van te voren maken. Snipper een ui fijn en fruit die aan in een beetje olie. Blus af met de witte wijn en laat dit even inkoken. Voeg de saffraan en de bouillon toe en laat ook dit weer een tijdje inkoken. Bind met een heel klein beetje maïzena. Het moet geen saus worden. Het mag best wat dunner zijn.

En nu maar koken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ene kant van de kabeljauwfilet in met wat mosterd en leg hier boven op de panko/zeekraal korst. Doe in een koekenpan wat olie en als die goed warm is, bak je de onderkant van de vis aan. Dit hoeft niet zo heel lang. Daarna leg je de vis in een ovenschaal en zet je hem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dan is hij mooi gaar.

Schil de asperges en kook ze zoals je altijd doet. Een beetje afhankelijk van de dikte, moeten ze zo’n 10 minuten koken. Met een vork kun je controleren of ze gaar zijn.

Ondertussen ga je ook aan de slag met de zeekraal. fruit wat ui aan in een koekenpan en als ze glazig zijn, voeg je de zeekraal toe. Ook dit bak je ongeveer 10 minuten.

Daarna is het een kwestie van het bord opmaken. Eerst wat jus op het bord, daarboven op de vis. Hieromheen wat van de zeekraal en 1 asperge. De rest serveer je op tafel. Een gewoon lekker visgerecht.  Eet smakelijk.

>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *