Heilbot met garnalensaus

Heilbot is een platvis die best groot kan worden. Het visvlees is wit en erg zacht. Deze keer heb ik hem gegaard in de oven in garnalensaus.

Op een dag ging ik met mijn dochter naar de winkel omdat we samen wat wilde koken. We hadden nog geen plan. Het enige dat we wisten was dat we vis wilde eten. Bij de visafdeling zagen we heilbot filet liggen, wat ons wat leek. Dus voldoende van ingekocht.

Maar ja, hoe ga je die bereiden? Ik kwam op het idee om hem in de oven te garen. Dat kan ook nog op verschillende manier. Er werd gekozen om dit in een garnalen saus te doen. Zo ontstaat vaker een gerecht en meestal genieten we er met zijn allen van.

Daarbij heb ik deze keer groene asperges geserveerd zoals op de foto te zien is.

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 2   koksmuts iets lastiger  klok1 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 200 ml visbouillon
  • flinke scheut olie
  • 50 ml room
  • 1 grote ui
  • 1 el bloem
  • scheutje vissaus
  • peper en zout
  • 30 gr garnaaltjes (roze of grijze)
  • 300 gr heilbot
  • 4 grote garnalen/gamba’s

Hoe maak je het

Ik ben begonnen met de saus. Hiervoor heb ik de ui grof gesneden. In een pan met dikke bodem heb ik de olie gedaan en de uien in aangefruit. Daarna heb ik de garnaaltjes erbij gedaan en even mee laten bakken.

Vervolgens voeg ik de bloem toe, waardoor je een roux krijgt. Laat deze gaar worden. Het gaat dan wat glimmen. Nu voeg ik een flinke scheut bouillon toe en roer het glad. Ik blijf bouillon toevoegen. En stop als ik de juiste dikte heb bereikt. Laat het wel even koken als je goed geroerd hebt, omdat het dan bind.

Met de staafmixer maak ik dan alles fijn. Dus met de kleine garnalen en de ui, zodat uiteindelijk een gladde saus ontstaat. Dit laat ik nog even koken en voeg dan de room toe en breng het eventueel op smaak met de vissaus en peper en zout.

Ondertussen verwarm ik de elektrische oven voor op 180 graden Celsius. In een ovenschaal giet ik een laagje van de saus. De vis dep ik droog. Ik had deze keer 2 vrij gelijke stukken. Ik heb er alleen nog wat zout op gedaan. Deze leg ik op het laagje saus met daarbij de grote garnalen. Daarna gaat de overige saus erover heen.

Na ongeveer een kwartier in de oven is de vis gaar. Hij was boterzacht en de structuur was heel fijn. Niet droog. Het is best lastig om precies de juiste garing te krijgen. Zelfs in restaurants krijg je af en toe vis die te ver is doorgeslagen. Deze was alvast perfect van smaak. Zeker iets om nog eens te doen.

Geef een reactie