Hamburger met anjovis

Eigenlijk ben ik niet iemand die vis en vlees combineert. Misschien wat ouderwets. Waarom zou je vis en vlees op 1 bord leggen?

Oke, een ansjovis bij een schnitzel vind ik dan nog wel gaan. En ik ben nooit te oud om te leren. Dus iets anders geprobeerd met de anjovis.

Sinds enige tijd hebben we een hamburger maker. Ik kende dat helemaal niet, maar dat is om perfect ronde hamburgers te maken die allemaal even groot zijn. Daarnaast druk je het gehakt aan, waardoor je een wat stevigere hamburger krijgt. Eigenlijk wist ik niet echt of het handig zou zijn om te gebruiken. Maar ja, om dat zeker te weten, moet je het een keer proberen.

En omdat het er de tijd voor is, zitten er groene asperges bij. De combinatie van asperges met iets ziltigs kan ik nog wel volgen. Bij witte asperges doe ik weleens zeekraal of lamsoren, wat groente is die op de schorre word verbouwd en een zilte smaak hebben.

Dus al met al een uitdaging voor mezelf met toch wel iets vertrouwds.

hamburger

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

 • 500 gr rundergehakt
 • 1 sjalot
 • 1 bakje groene asperge punten
 • 1 zakje veldsla
 • 1 volkoren stokbrood of elk ander stevig brood dat je zelf kunt snijden
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 el dragon
 • peper en zout
 • half blikje anjovisfilet
 • 30 gr gedroogde tomaten
 • 1 et kappertjes
 • 150 ml mayonaise

Hoe maak je het

Meng het gehakt, met de fijngesneden sjalot, de tomatenpuree, de dragon, peper en zout. Verdeel dit in vieren en maak er 4 mooie hamburgers van. Met zo’n hamburger maken, krijg je 4 even grote hamburgers. Wel zo makkelijk. Leg deze even weg totdat je ze gaat bakken.

Bij de asperges heb ik de onderkantjes er afgesneden en even geblancheerd. Ik vind de tijd altijd moeilijk in te schatten. Ruik en proef of ze gaar zijn. Dat is niet zo’n hele lange tijd. Let op dat ze niet te gaar worden. Omdat je ze later nog gaat bakken, moet je ze wel koud spoelen. Anders garen ze nog even door en zijn ze te gaar.

Natuurlijk gebruik ik zelfgemaakte mayonaise. Daar voeg ik de anjosvis, in blokjes gesneden tomaten en de kappertjes aan toe. Dat pureer ik nog even met de staafmixer, zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Giet wat olie in een pan en zorg dat de pan goed warm is. Bak hierin de hamburgers. Ongeveer 4 minuten aan beide kanten. Afhankelijk van hoe dik je ze hebt gemaakt. Maar voor een normale maat hamburg moet dit ongeveer goed zijn. Of je moet het goed doorbakken willen. Dan mag het wel wat langer.

Haal ze eruit en leeg ze even in aluminium folie, net als dat je dat met biefstuk doet. Bak in dezeflde pan de asperges even in. Omdat ze al geblancheerd zijn, moet dit niet al te lang zijn.

Snij het brood in dikke plakken. Mag best een beetje robuust zijn. Smeer er een beetje anjovismayonaise op. Doe hier wat van de veldsla op. Daarop komt de hamburger. Nu weer wat saus. Dat mag best een flinke klodder zijn. En daarbij de asperges.

Zeker komt die mayonaise op die manier vaker op tafel. Lijkt me ook ideaal bij een barbeque.

Geef een reactie