Gestoomde zalm met paksoi

Vandaag kwam ik er achter dat ik nog geen gestoomde zalm op de site had staan, hoewel ik af en toe toch gebruik maak van het stoommandje. Dus tijd om hier iets over te vermelden.

Enige tijd geleden kreeg ik een stoommandje. Groot genoeg om er iets in te stomen voor twee personen. Tot nu toe heb ik hem vooral gebruikt om gestoomde zal te maken. Ik vind dat erg goed bij zalm passen.

Meestal gaan daar ook gelijk groente bij. Deze keer had ik paksoi gekocht. Een groente die tegenwoordig volop te verkrijgen is.

In huis had ik nog manderijnen, gember en mosterd. Dus dat werd de marinade waar ik de zalm mee insmeerde en de rest over de paksoi verdeelde.

Stomen is een net andere manier van bereiden dan koken. Je zorgt bij stomen dat de hete waterdamp het gerecht gaart en niet dat het gerecht in het water ligt te koken. Het water neemt daardoor geen voedingsstoffen uit het gerecht over en het schijnt daardoor gezonder te zijn.

Je hebt allerlei pannen en apparaten om te stomen. Van hele stoom ovens tot eenvoudige bamboe mandjes. Het resultaat zal het zelfde zijn. Alleen de manier waarop je het doet iets anders. Ik heb een stoommandje. Deze plaats ik in een grote koekenpan met kokend heet water, waarbij het water het gerecht niet raakt.

Gestoomde zalm

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 zalm filet zonder huid
  • 1 paksoi
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el grove mosterd
  • het sap van 1 mandarijn
  • stukje verse gember
  • 300 gr broccoli rijst voor erbij.

Hoe maak je het

Ik ben begonnen met het snijden van de paksoi. Eerst het kontje eraf en dan het witte gedeelte in kleine reepjes. Hoe verder ik bij de groene bladeren kwam, hoe groter ik de stukken heb gelaten. Deze heb ik als een soort bedje in het stoommandje gelegd.

De mandarijn heb ik uit uitgeperst en in het sap heb ik een fijn gesneden teentje knoflook, de geraspte gember en een flinke eetlepel mosterd gedaan.

Ik had zalmfilet op de huid, dus voorzichtig deze eraf gesneden. Ik wilde de vel niet gebruiken. Voor grillen of bakken vind ik dat wel mooi, maar bij stomen liever niet.

Deze leg je bovenop de paksoi en verdeeld er de marinade overheen.

Zet een koekenpan op met kokend heet water en hou deze zachtjes aan de kook. Plaats het stoommandje in de pan en zorg dat het water niet de paksoi raakt. Na ongeveer 15 minuten is de zalm gaar.

Ondertussen kook je de broccoli rijst met wat zout.

En dan heb je in korte tijd een gewoon lekkere en gezonde maaltijd. Eet smakkelijk.

Gestoomde zalm

Geef een reactie