Gerookte kip met mango en tauge

Wat was het heerlijk weer van het weekend. Prachtig weer om buiten te zijn en te koken. Daarom weer eens een keer gerookte kip uit de kleine smoker.

Het was een drukke week en om te onthaasten is het voor mij een uitkomst om met koken bezig te zijn. En wat past er beter bij dan een kipfilet langzaam te garen in de kleine smoker. Dit duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Lekker om het gemakje. Portje erbij (helaas pas in de laatste uurtjes) en goed gezelschap.

Naturlijk is dit gerecht ook heel snel te bereiden. Tegenwoordig kun je bij elke goede supermarkt wel gerookte kip in de schappen vinden, maar dat is toch anders. Zelf doen is leuker.

De mango heb ik geschaafd met de kaassschaaf. Ik heb een ideetje voor een voorgerecht met kerst en daar zou heel dun gesneden mango een onderdeel van zijn. En met kerst moet natuurlijk alles goed gaan. Dus voorbereiding is key. Dit was alvast een geslaagd experiment.

Wij hebben het deze keer als hoofdgerecht gegeten. Het kan natuurlijk ook als lunch en als je de hoeveelheid aanpast kun je er ook een leuk voorgerecht van maken.

 

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Iets moeilijke klok 15 minuten + 5 uur voor het roken van de kip

Wat heb je nodig

 • 50 gr veldsla
 • 30 gr tauge
 • 1 tl vijgen azijn
 • 3 tl zonnebloemolie
 • 1 eetrijpe mango
 • 200 gr kipfilet
 • kerriepoeder
 • 1 rode ui
 • 1 tl bruine suiker
 • 1 tl balsamico azijn
 • takjes thijm en rozemarijn
 • peper en zout

Hoe maak je het

Je begint met wat het langste duurt en dat is de gerookte kip. Smeer de kipfilet in met kerriepoeder en zout. Daarna kun je de smoker voorbereiden. Ik gebruik een 6 tal briketjes die ik aansteek met aanmaakblokjes zonder geur. In de oven onder de grill waar de kip op ligt, zet ik een bak met warm water met daarin verse kruiden. Deze keer thijm en rozemarijn. Dit water blijft door de warmte in de oven tegen de kook en zorgt ervoor dat de kip niet uitdroogt. Ik heb het ook geprobeerd zonder dit vocht en dan krijg je een hele droge en harde kip. Als dit alles klaar is en de kooltjes zijn warm, leg je deze in het ene gedeelte van de oven. De kip komt in het andere gedeelte, zodat hij niet direct verwarmd wordt. Op de kooltjes doe je wat hout chunks. Nu is het een kwestie van wachten. Zorg dat de oven zo rond de 100 graden Celsius blijft en voeg regelmatig wat hout toe om voor voldoende rook te zorgen. Na zo’n 5 uur is de kip gaar. Proef maar eens een stukje hoe lekker een eigen gerookte kip smaakt.

De rest van dit gerecht gaat een stuk sneller. De ui pel je en snij je in halve ringen. Op een middelhoog vuur laat je ze zacht worden. Je moet het niet laten bakken. Als ze zacht zijn voeg je de bruine suiker en balsamico azijn toe en laat dit nog even doorsudderen tot de suiker gecaramaliseerd is. Dit kun je eigenlijk al doen terwijl de kip nog aan het garen is. De uitjes kun je namelijk zowel koud als warm gebruiken.

Schil de mango en maak met de kaasschaaf dunne plakken. Als je een mandoline hebt, kun je die natuurlijk ook gebruiken. Doe dit pas als je het gerecht gaat afmaken.

Maak van de vijgenazijn en de zonnebloemolie een dressing en breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de tauge. Hierover gaat de zojuist gemaakte dressing.

Dan kun je het bord gaan opmaken. Ik heb er voor gekozen om de mango en de sla gescheiden te houden. Daarop de dun gesneden kipfilet te leggen en op de kip de gecarameliseerde ui.

En erbij kun je brood serveren. Bijvoorbeeld stokbrood of een italiaanse bol. Eigenlijk was dit gerecht wel meer dan gewoon lekker en hebben we ervan gesmuld.

 

 

Geef een reactie