Gerookte beenham

Het weer is goed, dus tijd om eens buiten te gaan koken. Of een stuk vlees te roken. Deze keer dacht ik eens wat anders te nemen als ik tot nu toe gedaan had. Een beenham.

Ik was in de Jumbo op zoek naar een varkenshaas om te gaan roken, maar toen kwam ik deze beenham in de aanbieding tegen. Eigenlijk om te roken nog een mooier stuk vlees.  Dus zou het gerookte beenham worden.

Roken op een temperatuur van 90 tot 100 graden duurt wel even. De rooksmaak wordt hierdoor wel vol, zonder dat het bitter wordt. In het verleden rookte ik regelmatig in een klein oventje. Daar ging het eigenlijk erg hard in en was de rooksmaak te nadrukkelijk aanwezig. In deze rookoven gaat het een stuk beter.

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Makkelijk klok 240 minuten

Wat heb je nodig

  • Beenham
  • 2 tl gemalen komijn
  • peper en zout
  • 1 ui

En natuurlijk een rookoven met hout.

Hoe maak je het

Dep de beenham droog en smeer hem in met wat komijn, peper en zout. Laat dit een tijdje op een snijplank liggen. Ondertussen kun je de rest voorbereiden.

Steek de briketten aan op de manier waarop je dat altijd doet. Ik heb zo’n starter. Daar gaat dat erg goed mee.

Bereid de rookoven voor. In het gedeelte waar het vlees komt, zet ik een aluminium bakje met koken water, waarin ik de ui leg. Hierdoor wordt het wat vochtiger in de oven en blijft het vlees wat zachter. Tenminste dat is mijn ervaring.

In het gedeelte waar de kooltjes komen, leg ik alvast wat houtsnippers. Er zijn beschrijvingen dat het hout geweekt moet worden, maar dat doe ik niet. Er wordt gezegd dat er dan meer rook ontstaat.

Als de kooltjes warm zijn, leg je in de oven. Ik gebruik er zo’n 6 per keer en die branden dan ongeveer 3 tot 4 uur. De temperatuur komt schommelt dan rond de 100 graden, wat ideaal is. Het is niet te warm, waardoor het vlees niet te gaar wordt, maar wel warm genoeg om genoeg rook te ontwikkelen.

En dan is het wachten. Af en toe voeg ik wat houtsnippers toe als ik zie dat de rookontwikkeling stopt. Na 4 uur heb ik hem eruit gehaald. Het kan zijn dat de beenham dan nog niet gaar genoeg is. Dan zou ik hem nog even bakken in een pan.

Snij wat dunnen plakken en serveer er bijvoorbeeld asperges bij. Waarschijnlijk is de gerookte beenham te groot voor 2 personen. Maar dan kun je dat bijvoorbeeld de volgende dag op brood eten of door een salade doen.

Geef een reactie