Gelakte varkenshaas van de BBQ

Jaren geleden kwam ik een recept tegen van gelakte varkenshaas van de BBQ en sinds die tijd, komt deze geregeld terug op ons menu.

Het is weer eens wat anders op de BBQ en eigenlijk heel eenvoudig te maken. Wat je nodig hebt zijn wat smaakstoffen, een zoetstof, een kwastje en een BBQ. Heel simpel dus eigenlijk. Maar oh zo lekker.

En dan geserveerd met een lekker glaasje wijn en verse frietjes. Wat wil je nog meer.

We hadden deze keer in Frankrijk wel een erg grote varkenshaas. Dus eigenlijk te veel om tijdens het diner op te eten. Toch heb ik alles op deze manier bereid. En wat er over was, hebben we de volgende dag op stokbrood opgegeten. Dat beviel prima.

Gelakte varkenshaas

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts eenvoudig klok 30 min.

Wat heb je nodig

  • 3 el ketjap
  • 2 el ahorn siroop
  • 1 tl sambal
  • 1 tl komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gr varkenshaas.

Hoe maak je het

Een half uur voordat je het vlees op de barbecue wil leggen, is het goed als je de varkenshaas gaat marineren. Meng hiervoor alle ingrediënten (ketjap, siroop, sambal, komijn, geperste knoflookteentjes) door elkaar. Snij de varkenshaas in een aantal grote stukken.

Zorg dat de barbecue lekker warm is en leg in eerste instantie de gemarineerde varkenshaas direct boven de kolen. Laat ze niet te lang op een kant liggen. En bij het omdraaien smeer je de bovenkant elke keer in met de marinade met behulp van een kwastje. Nadat je een mooi bruin korstje hebt, kun je de varkenshaas indirect gaan verwarmen. Dan hoef je ze ook minder vaak te draaien. Blijf wel elke keer insmeren als je gedraaid hebt, de varkenshaas gaat daar wat van glimmen.

Als de kerntemperatuur 65 graden is, is het vlees goed. Meestal heb ik geen temperatuur meter bij de hand of geen zin om hem te pakken. Ik voel aan het vlees en bijna altijd haal ik het er op een goed moment vanaf. Twijfel je, dan snij je hem open.

Serveer deze gelakte varkenshaas met bijvoorbeeld friet en sla. Veel ingewikkelder is het niet. Eet smakelijk.

Geef een reactie