Waar zouden we zijn, zonder de gehaktbal. Deze verschijnt bij ons dan ook regelmatig op tafel. En door met kruiden te spelen, krijg je vaak verrassende smaken.
Deze keer met een stamppot van zoete aardappel, pastinaak en rucola. Iets anders en wel net zo lekker.
Voor de gehaktbal gebruiken we wel rundergehakt. Iets minder vet dan de half om half. Het was aan het begin even wennen, maar nu willen we niet anders.
Zo past hij ook in een dieet met minder koolhydraten of misschien zelfs Paleo. Ik ben daar geen deskundige in en ga dan ook niet beweren dat dit echt in een Paleo levenswijze past. Wat ik wel durf te beweren is dat het gewoon lekker is.
Hoofdgerecht
2
Eenvoudig
40 minuten
Wat heb je nodig
- 300 gr rundergehakt
- 1 ei
- 1 tl kokosmeel
- ½ tl komijn
- 1 el mosterd
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gr pastinaak
- 250 gr zoete aardappel
- 50 gr rucola
- Zout en peper naar smaak
- 1 el olie
Hoe maak je het
Begin met de gehaktbal. Meng daarvoor het gehakt, ei, kokosmeel, mosterd, komijn, de gesnipperde ui en gesnipperde knoflook door elkaar. Voeg peper en zout toe naar smaak. De kokosmeel vervangt het paneermeel en zorgt samen met het ei voor de binding. Vorm 2 mooie gehaktballen en zet die even weg.
Schil de pastinaak en snij die in blokjes. Doe hetzelfde voor de zoete aardappel.
In een braadpan verhit je wat olie en daarin bak je de gehaktballen rondom bruin. Voeg wat water toe, zet het vuur laag en laat de gehaktbal verder garen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Kook de pastinaak en zoete aardappel in een pan met ruim water en een beetje zout tot ze gaar zijn. Als het water kookt zal dit zo’n 10 tot 15 minuten zijn. Het hangt een beetje af hoe klein je de blokjes hebt gesneden. Proeven blijft iets dat je niet vaak genoeg kan doen.
Giet dit af en stamp met de pureestamper dit door elkaar. Op het laatst voeg je de rucola toe.
Schep deze stamppot op een bord, leg de gehaktbal erop en schenk een klein beetje jus over de stamppot. Kijk dan maar eens of dit gewoon lekker is.