Al enige tijd probeer ik een vegetarische burger te maken die ik echt lekker vind. Meestal zijn ze wel gewoon lekker en voor herhaling vatbaar. Deze courgetteburger vind ik tot nu toe de allerlekkerste.
Het is alleen een bewerkelijke burger met behoorlijk wat ingrediënten. Maar als je eenmaal de basis door hebt, kun je eindeloos variëren met ingrediënten die je over hebt. Dus perfect voor No-waste.
En natuurlijk is deze geheel vegetarisch. Dus ja, wat wil je nog meer. Gewoon proberen zou ik zeggen.
Voor het eerst in een gerecht heb ik aquafaba gebruikt. Dit is het vocht uit een blik kikkererwten. Neem dan wel het liefst biologische. Of het echt veel verschil heeft gemaakt, kan ik niet zeggen. Ik heb het niet zonder geprobeerd.
Hoofdgerecht 2 Bewerkelijk 60 minuten
Wat heb je nodig
Voor de burger
- 1/2 kleine courgette
- 50 gr kikkererwten
- 40 gr walnoten
- 3 el bieslook
- 20 gr bloem
- 10 ml aquafaba
- snufje cayennepepper
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Voor de mayonaise zie het recept voor snelle mayonaise of 100 ml mayonaise uit een pot.
- 1 tl komijn
- 1 el bieslook
Voor de uien
- 2 rode uien
- 1 el bruine basterdsuiker
- 2 el balsamico azijn
- olijfolie
Voor de garnering
- 10 blaadjes basilicum
- 1 tomaat
- 1 rode biet
- 2 hamburgerbroodjes
- 4 plakjes komkommer
Hoe maak je het
De burger
Ik begon met de burgers. Als je het mengsel gemaakt hebt, kun je het een tijdje in de koelkast leggen, waardoor het steviger wordt en er makkelijker burgers van te maken zijn. Rasp de courgette. Ik heb er wat zout op gedaan en een tijdje laten staan. Dan komt er nog wat vocht uit. Daarna druk je er zoveel mogelijk van het vocht uit. De kikkererwten pureer je. De walnoten heb ik fijngemalen in met mijn staafmixer. Doe in een kom, de pureer van kikkererwten, de bieslook, de walnoten, de bloem, de aquafaba, cayennepeper en wat peper en zout. Meng dit goed door elkaar. Spatel de courgette erdoorheen. Het moet een vrij stevig mengsel zijn. Is het te slap, voeg dan nog wat bloem toe. Dan kan het afgedekt de koelkast in.
De uien
De uien heb ik wel eens meer gemaakt en smaakt goed bij verschillende gerechten. Doe wat olijfolie in een koekenpan en zet het vuur half hoog. Snij de uien in halve ringen. Bak deze in de olie. Niet te hard. Ze moeten mooi glazig worden en niet aanbakken. Dus beetje opletten met de warmte. Dit duurt een minuut of 10. Nu mag de basterdsuiker en balsamico azijn erbij. Laat dit nog even doorkoken en schep regelmatig om. Hiermee karameliseer je de ui. Na een minuut of 5 is het klaar. De suiker moet goed opgelost zijn en als je proeft, moet de ui zacht zijn en de suiker moet je eigenlijk niet proeven.
De mayonaise en garneering
Als je de basis van de mayonaise hebt, voeg je hier de bieslook en komijn aan toe en roer je goed door. Proef even en wie weet wil je er nog wat peper en zout aan toevoegen. Kwestie van smaak.
Snij de biet, komkommer en tomaat in plakken. Rooster de broodjes in een droge koekenpan op het snijvlak.
Het opdienen.
Zet een koekenpan op het vuur met wat olie. Maak van het courgettemengsel 2 ongeveer even grootte burgers. Zorg dat de olie goed heet is als je de courgettebruger er in doet. Daarna kan het vuur omlaag, anders brand het aan. Na zo’n 4 minuten draai je ze om en bak je ze aan de andere kant.
Doe op het onderste broodhelft flink wat van de mayonaise. Hierop leg je de burger. Dan volgt achtereenvolgens de rode biet, tomaat, komkommer, basilicumblaadjes en de gekarameliseerde ui. De andere helft van het broodje zou ik er niet bovenop leggen. Maar net als op de foto er tegen aan.
Wij hadden er een mooie chardonnay bij en hebben ervan genoten.