Bonenburger met uienketchup

Het is bonenjaar en dan moet je eigenlijk daar wel wat mee doen. Vandaar deze bonenburger.

De saus bij deze bonenburger, kun je natuurlijk ook goed apart serveren bij een barbeque in plaats van de sausjes uit een potje.

Je kunt een bonenburger op veel verschillende manieren maken. Ik heb hem deze keer gemaakt van 3 soorten bonen omdat ik die eerder bij de tonijn had gebruikt en die niet allemaal op waren.

BonenBurger

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 45 minuten

Wat heb je nodig

Voor de burger

  • 400 gr bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 1 tl komijnzaad
  • paar takjes rozemarijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el chilisaus
  • 1 tl sambal
  • 150 gr paneermeel
  • peper en zout

Voor de saus

  • 2 uien
  • 1 el olie
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el honing
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 ml wijnazijn
  • 50 ml water

Hoe maak je het

Snipper de ui. Snij de paprika in kleine blokjes. Ontdoe hem eerst van de zaadlijsten en het wit in de paprika. Dit mag beide best fijn zijn. Wil je het nog fijner, kun je het ook in de keukenmachine doen. Je krijgt dan een puree. Rits de blaadjes van de rozemarijntakjes en snij dit fijn.

Laat de bonen uitlekken. Ik had flageloets, witte bonen en kidneybonen.  Doe dit kort in de keukenmachine, zodat je het grof gehakt is.

Meng nu het bonenmengsel met de paprika, ui, ei, rozemarijn, komijnzaad, gerookte paprikapeder, chilisaus en sambal door elkaar. Daarna ga je de paneermeel toevoegen. Doe dit niet in een keer. Je hebt net zoveel nodig totdat er een stevige bal ontstaat. Dus misschien maar 100 gr, misschien wel 200 gr. Breng op smaak met peper en zout.

Maak hier burgers van en laat ze op een bord onder plastic folie opstijven in de koelkast voor minimaal een half uur.

Ondertussen kun je alvast de uienketchup maken. Hiervoor snipper je de 2 uien. Verhit in een pan met dikke bodem wat olie en bak hier in de uien aan. Voeg de tomatenpuree toe. Door deze even mee te bakken, ontzuur je hem. Daarna kan de chilipoeder, honing, grove mosterd, azijn en water erbij. Dit zacht laten sudderen en af en toe doorroeren. Wil je een hele gladde saus, kun je de staafmixer erin zetten, maar voor deze saus is dat eigenlijk niet nodig.

Verhit de grillpan en maak hem goed heet. Strooi er wat zout in. Smeer de burgers in met wat olie en bak ze in ongeveer 4 minuten per kant.

Nu kun je ze serveren met een broodje en wat salade.

Geef een reactie