Bieten-risotto met geitenkaas en walnoten

Paar dagen geleden had ik een bietensalade met geitenkaas, deze keer bieten-risotto met geitenkaas. Het gerecht bevat veel dezelfde ingredienten, maar smaakt toch weer heel anders.

Risotto is iets wat we hebben leren maken en ook leren waarderen. En nu staat het regelmatig in allerlei soorten op tafel. Zo ook deze vegetarische risotto met bieten. Ik heb er wel lekker veel walnoten en zachte geitenkaas over gedaan.

In risotto doe ik meestal een scheut witte wijn. Dan hou je de lichte kleur. Maar in dit geval is dat niet nodig. Door de bieten wordt het toch rood, dus deze keer heb ik dan ook rode wijn gebruikt.

Bieten-risotto

bestekVoorgerecht persoon 2 koksmuts Iets lastiger klok 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 300 gr rode biet
  • 2 kopjes risotto rijst
  • 120 gr zachte geitenkaas
  • 1 ui
  • Flinke scheut rode wijn
  • 0,75 l groentebouillon
  • Flinke hand walnoten
  • scheutje olie
  • Peper en zout naar smaak

Hoe maak je het

Zoals met alle risotto begin je met de ui. Deze snipper je en fruit je aan in olie. Als ze glazig zijn, kun je de risottorijst toevoegen en even mee laten bakken. ZO ongeveer drie minuten. Ook deze worden dan wat glazig. Dat is het moment dat de rijst goed genoeg is om wijn en bouillon op te gaan nemen.

Voeg de rode wijn toe. Zoals mogelijk al eerder geschreven vind ik dit een mooi moment. Het is net of de risotto dans van plezier. Het maakt me altijd vrolijk. Laat de risotto de wijn opnemen.

De voorgekookte bieten pureer je fijn in een keukenmachine. De groentebouillon maak ik door water in de waterkoker te koken en dan in een maatbeker een blokje bouillon erin te laten oplossen. Dit keer groentebouillon om het vegetarisch te houden.

Voeg wat bietenpuree samen met  een flinke scheut bouillon. Dit moet je goed roeren. De risotto zal niet alleen het vocht, maar ook de bietensap in zich opnemen. Als alles opgenomen is, doe je het nog een keer. Stapje bij stapje zie je de risottorijst meer vocht opnemen en wordt het een echte bieten-risotto.

Af en toe moet je wel proeven. Je proeft de rijstkorrel zacht worden en als hij nog een beetje een hard puntje heeft, is hij gaar genoeg. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Roer goed door en laat dit opnemen. Zodra het vocht is opgenomen voeg je een nieuwe lepel bouillon toe. Herhaal dit een paar keer tot de risotto al dente is. Dit duurt ca 25 minuten, maar je kunt het beste proeven of de risottorijst al gaar is maar nog een lekkere bite heeft. Proef of de risotto ook misschien nog een snufje peper of zout nodig heeft. Meng nu de helft van de walnoten (die je kunt hakken) en de helft van de geitenkaas toe. Nog even een beetje door laten warmen.

Serveer deze bieten-risotto op een bord en garneer het met de overgebleven walnoten en geitenkaas. Eet smakelijk.

Geef een reactie