Aubergine is een groente die ik niet zo heel vaak gebruik. De structuur spreekt mij niet zo heel erg aan. Mogelijk dat ik het nog nooit op de juiste manier heb klaar gemaakt
Vandaar dat ik aubergines eens anders wilde proberen en kwam een recept tegen wat me inspireerde om dit te maken. Met de tomatensaus erbij, kon het haast al niet meer misgaan.
Aubergine is qua kleur vind ik het een prachtige groente, maar qua smaak, ben ik er nog niet helemaal weg van. Maar op deze manier bereid, vond ik het wel lekker.
Het gerecht op zich is niet al te lastig en het paneren gebeurd eigenlijk op dezelfde manier als dat je dit doet voor kroketten.
Zorg er wel voor dat je mengsel niet te slap is. Want dan kun je er moeilijk balletjes van draaien. Voeg dan eventueel nog wat paneermeel of beschuit toe.
Hoofdgerecht 4 iets lastiger 45 minuten
Wat heb je nodig
- 2 aubergines
- 2 uien
- teentje knoflook
- 50 gr ricotta
- paar takjes munt
- paar takjes basilicum
- 2 eieren
- paneermeel
- olijfolie
- 200 gr tomaten
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl gerookte paprika poeder
- halve rode peper
- peper en zout
- scheutje droge sherry
- 150 ml water
Hoe maak je het
Snij de kop en de kont van de aubergine en snij hem in plakken. Kook hem in water met zout voor ongeveer zet minuten. Laat ze daarna goed uitlekken en leg ze eventueel op keukenpapier. Al het vocht moet er goed uit, anders krijg je straks een slap mengsel waar geen balletjes van zijn te draaien.
Snij de aubergine verder in stukken en doe ze in de keukenmachine met de munt, gedeelte van de basilicum, de helft van de knoflook, de ricotta 1 ui en peper en zout. Pureer dit mengsel grof en spatel er ongeveer 100 gr paneermeel doorheen. Dek dit af en zet het in de koelkast voor ongeveer een half uur.
Ondertussen kun je de tomatensaus maken. Snipper de ui en de knoflook. Ik doe dit liever zo dan in de knoflookpers. Snij de tomaten in grove stukken en verwijder de harde hartjes. Verhit wat olie in de koekenpan en fruit de ui aan. Kort daarna kan de knoflook erbij. Ik vind dat knoflook wat minder tijd nodig heeft dan ui en als je ze tegelijk doet, heb je kans dat knoflook verbrand, wat een bittere smaak geeft. voeg de tomaten puree toe. Door dit mee te bakken, ontzuur je het. Voeg de tomaten, het fijngesneden rode pepertje, de paprika poeder, de sherry en het water toe. Laat dit lekker een tijdje sudderen. Hierdoor worden de tomaten erg zacht en door af en toe te roeren, krijg je een mooie saus met een volle tomatensmaak.
Kluts het andere ei los in een kom. In een andere kom doe je wat paneermeel met peper en zout. Maak van de aubergine puree balletjes en haal die eerst door het ei en daarna door de paneermeel, waardoor je een soort bitterbal idee krijgt.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aubergine balletjes rondom bruin. Na korte tijd kunnen ze bij de tomaten saus. Vlak voor het serveren voeg je de overgebleven basilicum die je in grove stukken gesneden heb toe.
Serveren met pasta of focaccia