Bij de Tomaten Kaas bollen, had ik al gezegd dat ik ze ook een keer als soesjes wilde maken. Daarnaast wilde ik ze dan vullen. Het is een geitenkaasmousse geworden.
De soesjes waren nog niet zo luchtig als de grote. Daarom heb ik ze doorgesneden om ze op die manier te vullen.
Voor de vulling kun je eigenlijk helemaal je eigen smaak bepalen. Deze keer heb ik een zachte geitenkaas gebruikt. En daardoorheen nog een beetje basilicum. Hier kun je eindeloos mee varieren. Zelfs als je een andere kaas soort pakt voor door het beslag en die je er over strooit, krijg je al een ander soort soesjes.
Ook wil ik er nog wel eens een ander soort nootjes doorheen doen. Bijvoorbeeld pistache. Als het maar gewoon lekker blijft.
Deze keer had ik er geen kruiden doorheen gedaan, omdat ik dit al door de mousse wou doen. Dat kan natuurlijk ook. Ik vind dat je daar mee moet uitkijken.
hapjes 16 stuks iets lastiger 40 minuten
Wat heb je nodig
- 50 gr pijnboompitten
- 75 gr boter
- zout
- 100 gr bloem
- 1,5 dl water
- 3 eieren
- 100 gr gersaspte kaas bijvoorbeeld pecaroni
- 50 gr gedroogde tomaten
- beetje basilicum
- 1 dl slagroom
- 150 gr zachte geitenkaas
- zout en peper
Hoe maak je het
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze een mooi goudbruine kleur hebben. Hak ze iets fijner dan bij de grote bollen. De bedoeling is kleinere soesjes te maken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Snij de tomaten in kleine stukjes.
Doe in een steelpan het water en de boter en breng dit aan de kook. Voeg het zout en de bloem in 1 keer toe en roer dit goed totdat het een bal vormt. Het wordt dan iets gaar. Daarna haal je het van het vuur. De eieren worden 1 voor 1 doorgeroerd. Pas als het ei goed is opgenomen door het deeg, voeg je het volgende ei toe. Goed blijven roeren. Zodra alle eieren zijn toegevoegd, voeg je de helft van de kaas, de pijnboompitten en de tomaten toe en roer dit goed door.
Pak een bakplaat en bekleed die met bakpapier. Leg hierop kleine hoopjes deeg en zorg dat er wat tussenruimte is. Ik had er 16 op een bakplaat. Strooi de rest van de kaas eroverheen. Bak ze af in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten. Let wel op dat ze niet verbranden.
Voor de vulling, klop je de slagroom lobbig. Daarna roer je de zachte geitenkaas en de fijngesnede basilicum erdoor. Op smaak brengen met peper en zout. Let er wel op dat de soesjes best wat smaak kunnen hebben. Maak de vulling daarom niet te flauw.
Als de soesjes iets afgekoeld zijn, kun je ze doormidden snijden. Met een spuitzak, spuit je er een rozetje geitenkaasmousse op en dan kan het bovenste kapje er weer op. Een lekker hapje voor bij de borrel.