Mini loempia met roze garnalen

Deze mini loempia lijken veel op de vietnemese loempia’s die je vaak op markten kunt kopen. Alleen zal de vulling wel niet overenkomen.

Een mini loempia kun je natuurlijk vullen met alles wat je maar wilt. Als je het maar niet te groot snijd. En omdat ze maar klein zijn, kun je het ook maken van restjes die je over hebt, zoals een stukje paprika of 1 wortel.

Maak de vulling niet al te nat. Als je hem dan wilt inrollen, word je dunne deeglap te nat met kans op scheuren.

Op de foto kun je zien dat ik in sommige gevallen de uiteinde niet goed nat heb gemaakt om ze te laten plakken. Maar de smaak is er niet minder om.

Als deeg heb ik bij de AH Spring roll pastry gehaald uit de vriezer. Dit zijn vierkante plakjes. Een goede maat op deze mini loempia’s te maken.

Je kunt ze natuurlijk als hapje serveren, of opmaken als een voorgerecht.

Mini loempia

bestek2hapje   persoon1 12 stuks   koksmuts Eenvoudig   klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 12 plakjes deeg
  • 100 gr garnalen
  • 1 wortel
  • stukje gember
  • 50 gr tauge
  • 1 sjalot
  • 1/4 paprika
  • 1/2 rode peper
  • chilisaus
  • hoy sin saus

Hoe maak je het.

De deegplakjes worden verkocht in pakketen van 40 stuks. Om er een aantal af te halen is nog niet zo eenvoudig. Als je niet uitkijkt breek je ze. Voorzichtigheid geboden dus.

Ontdoe de sjalot van zijn vel en snij hem in dunnen ringen. Snij de wortel in dunne lucifer reepjes, julienne zoals de franse dat zeggen. Doe het zelfde met de paprika. Maak de reepjes niet al te lang. Schil de gember en snij deze op dezelfde manier. Hierdoor proef je de gember als je een hap neemt. Ontdoe de peper van de zaadjes en snij hem fijn.

Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de ui toe. Als deze wat zacht word kan de wortel, gember, paprika en peper toegevoegd worden. Laat dit ongeveer 5 minuten bakken. Voeg nu een scheutje chilisaus en hoysin saus toe. Niet te veel. Net genoeg voor de smaak. Enkele minuten later kan de gember en garnalen toegevoegd worden. Ik proef wel eerst een stukje wortel. Als die nog te hard is, wacht ik iets langer.

Na enkele minuten kan het van het vuur en kun je het laten afkoelen. Als het nog warm is, is het lastiger om het in te rollen.

Leg als de vulling is afgekoeld een deeglapje met de punt naar onder op een werkplank. Doe er een beetje vulling op en sla het puntje eroverheen. Verdeel de vulling, zodat er een gelijkmatig dunne loempia onstaat. Na een enkele keer inrollen, sla je de twee zijkanten naar binnen, zodat je een recht plakje krijgt, met een puntje aan het eind. Maak wel even je handen nat en wrijf daar mee over de punten. Ook de bovenste punt moet iets nat gemaakt worden. Rol nu door en druk wat aan.

Als ze allemaal klaar zijn, kunnen ze gefrituurd worden. De frituurpan mag op de hoogste stand. Na enkele minuten zijn ze al klaar. De buitenkant moet stevig zijn en lichtbruin van kleur. Dat is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd van het vet. Omdat de vulling al gaar is, is het alleen nodig dat de buitenkant gaar word.

Serveer met een servetje en wat chilisaus.

Geef een reactie