Guacamole

We zijn liefhebbers van een gezellige borrel met wat hapjes. En daar verschijnt zo af en toe ook guacamole op de plank. In eerste instantie werd dit door mijn zoon gemaakt, maar nu hij uit huis is, moet ik dat zelf doen.

Op de borrelplank komt meestal kaas en droge worst, maar ook wat smeersels zoals guacamole en humus. En dan natuurlijk wat stokbrood.

Op de foto zie je ook een potje met een rode inhoud. Dit is Mango Pickle hot. Een pot die ik gekregen heb van mijn kinderen om er eens iets mee te doen. En eigenlijk was daar niet heel veel over te vinden. Het wordt in India als een soort piccalilly bij de gerechten geserveerd en kun je dan toevoegen aan wat je eet. Het is behoorlijk pittig om zo puur op een stuk stokbrood te doen, maar heeft wel een aangename smaak. Een klein beetje boven op de guacamole is erg lekker en geeft een heel andere smaak sensatie. Maar ook op een stukje kaas was het gewoon erg lekker.

Guacamole is eenvoudig te maken en leuk om te doen. Zeker als je er eentje over hebt. En het schijnt nog erg gezond te zijn ook. Ik heb hem van 1 avocado gemaakt. Dat was voor ons genoeg. Natuurlijk kun je meer maken en dan bewaren. Dat kan enkele dagen. Maar een kleine hoeveelheid maken is zo gebeurd en je voorkomt dat je het misschien toch te lang laat staan.

De avocado’s moeten wel goed rijp zijn. Anders kun je ze echt niet zo mooi fijn krijgen en smaken ze veel minder.

Borrelplank

bestekBijgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 10 minuten

Wat heb je nodig

  • 1 rijpe avocado‚Äôs
  • 1 kleine trostomaat
  • Sap van een halve limoen
  • Halve rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout

Hoe maak je het

Hoe je met een avocado om moet gaan, is al veel beschreven. Je snijd hem doormidden tot aan de pit en met een draaiende beweging draai je de twee helften los van elkaar. Dan sla je je mes in de pit en haalt die met een draaiende beweging los. Ik heb gehoord dat dit laatste toch nogal eens voor verwondingen zorgt, dus kijk uit.

Lepel het vruchtvlees eruit en prak fijn met een vork in een kommetje. Voeg de limoen sap toe om te voorkomen dat het verkleurt.

Snij de tomaat ragfijn en neem daarbij alleen het vruchtvlees. Niet de pitjes en het vocht. Ik had een kleine trostomaat. Omdat de hoeveelheid niet groot is, moet je er geen hele grote tomaat aan toevoegen.

Ontdoe de peper van de zaadlijst en snij ook deze ragfijn. De hoeveelheid kun je laten afhangen van hoe pittig je het wilt. Eventueel kun je ook chilivlokken toevoegen. Ook de knoflook snij je ragfijn. Het kan met een knoflookpers, maar heel eerlijk vind ik dat minder lekker. Ik kan niet precies aangeven waarom. Ook hier moet je uitkijken met de hoeveelheid. Een kwestie van proeven en vaak doen.

Alles gaat bij de guacamole en meng je goed door. Naar smaak kun je nog peper en zout toevoegen. En dan maar smeren.

Geef een reactie