Frangipane taart met Kiwi

Frangipane is eigenlijk een beslag met amandelen. Omdat ik geen amandelen had, heb ik brazil nuts gebruikt.

In de frangipane zit naast noten ook eieren, suiker en bloem. In deze taart wordt het als een soort vulling gebruikt. De buitenkant bestaat uit zoet korstdeeg. Een frangipane zou je ook als beslag in een cupcake vorm kunnen doen, waardoor je een soort cakejes krijgt.

Omdat er geen ongezouten amandelen in huis waren, heb ik Brazil nuts gebruikt. Dit zijn vrij grote noten met een iets andere smaak en ik was benieuwd of het echt groot verschil zou maken. Een verschil was er alvast wel en dat was dat de prijs van deze noten lager ligt als die van amandelen.

Ik heb deze taart bedekt met kiwi, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat dit met een ander soort fruit gebeurd zoals aardbeien.

De zoete korstdeeg is eigenlijk een basis recept, die ook voor andere taarten gebruikt kan worden.

Frangipane

bestek2Gebak   persoon1 8 tot 12   koksmuts Uitdagend  klok1 120 minuten

Wat heb je nodig

Voor de zoete korstdeeg

 • 150 gr bloem
 • 75 gr roomboter
 • 75 gr suiker
 • 3 eidooiers
 • 3 duppels essence (ik heb amandel essence gebruikt. Vanille kan ook)
 • snufje zout

Voor de frangipane

 • 100 gr boter
 • 100 gr basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 100 gr gemalen noten (amandel is origineel, ik heb brazil nuts gebruikt)
 • 25 gr bloem
 • 1 el geraspte citroenschil

Voor de garnering

 • 2 dl abrikozenjam
 • citroenschil
 • 3 kiwi’s

Hoe maak je het

Begin met de zoete korstdeeg. Omdat dit nog een uur moet rusten. Als die in de koelkast ligt, kun je verder met de rest. Zeef de bloem en doe er het zout bij. Kneed met je vingertoppen de suiker, roomboter, eidooier en essence door elkaar. Kneed het goed totdat het een smeuige pasta is. Officieel zou je dat op een marmeren plaat moeten doen met daarom heen de bloem. En dan deze er later met een pannekoekmes vermengen. Ik heb dit in een grote beslag kom gedaan en daarna de gezeefde bloem erbij gedaan. Ik ben niet gelijk gaan kneden, maar meer gaan mengen. constant met je hand de massa omgooien. Na verloop van tijd ontstaat er een plakkerige bal. Soms is het nodig om nog een beetje bloem toe te voegen. Doordat de eiren groter of kleiner zijn, is het deeg droger of natter. Kneed het geheel nog even goed door en pak het in, in plastic folie en leg het in de koelkast. Dit mag best een uurtje rusten. Je zult dan merken dat het deeg wat steviger is geworden.

Nu heb je tijd voor de frangipane. Maal de noten. Doe dit niet te lang, want dan ontstaat er een soort pasta. Maar wel zolang totdat je geen grove stukken meer hebt. Doe de boter in een beslagkom en roer die tot een soort room. Voeg dan geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen. Dit gaat goed met een mixer. Voor de luxe mensen kan dit ook met de kitchen aid of soortgelijk aparaat. Als er een romige massa is ontstaan kun je een voor een de eieren toevoegen. Daarna schep je de rest van de ingredienten erdoor (noten, bloem, citroen) Eventueel kun je er nog wat kirsch of amaretto aan toevoegen.

Als het uur voorbij is, moet het deeg uitgerold worden. Strooi wat bloem op je werkblad en bloem je deegroller. Het eenvoudigste is om alleen van je af te rollen. Draai de plak regelmatig om te voorkomen dat hij vastplakt en om een ronde plak te krijgen. De plak moet een stukje groter zijn als de vorm die je gaat gebruiken. Een lage taartvorm is hier uitermate geschikt voor. Leg de plak hierop en druk hem in de hoekjes. Wat er oversteekt, kan erafgehaald worden.

Dit kun je weer 20 minuten laten rusten. Tegen de tijd dat hij uitgerust is, kun je de oven voorverwarmen op 190 graden Celcius.

Prik wat gaatjes in de bodem en stort hier de frangipane in. Verdeel het over heel de taart. Zet hem nu in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. De frangipane moet goedbruin zijn en terugveren als je er met een vinger op drukt. Ik zelf vind de kleur de beste indicator.

Van de abrikozen jam maak je gelei om de taart later mee in te smeren. Doe de abrikozen jam in een pan met een dikke bodem. Voeg hier wat water aan toe. Ongeveer een eetlepel. En voeg een stukje citroenschil toe. Ik haal hier het wit vanaf, zodat je echt de schil hebt. Het wit geeft een bittere smaak. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten koken. Giet het door een bolzeef en vang het vocht op. Wat er in de zeef achterblijft, kan weg. Zodra je de gelei nodig hebt, is het wel handig als dit warm is. Dus dit hoef je pas te doen als de taart in de oven staat.

Schil de kiwi en snij die in dunne plakjes. Besmeer de bovenkant van de taart met de abrikozen gelei. Leg hier de plakjes kiwi op en dek dit weer af met een laagje abrikozen gelei. Nu hoef je hem alleen nog maar te snijden in de hoeveelheid stukjes die je wilt. Bij ons gaat hij in 8 stukken en het liefst eten we er dan 2 per persoon. Het schoteltje is eigenlijk wat aan de kleine kant. Gewoon lekker genieten van de taart.

Frangipane

 

Geef een reactie