Bananen-havermout cake

Een gezond ontbijt met havermout en banaan

Dit recept ontstond naar aanleiding van banenbrood. Eerst hadden we er muffins van gemaakt. Daarna kwam mijn dochter op het idee om het in een cake vorm te stoppen.  Na nog wat experimenteren met toevoeging van kruiden, kwamen we uiteindelijk op dit resultaat.

Het is snel te maken en gewoon erg lekker als ontbijt. Als je het gebakken hebt, kun je het in plakken snijden en invriezen, zodat je elke keer kunt pakken zoveel je nodig hebt.

Zelf vind ik het lekker om daar nog een klein beetje Griekse yoghurt bij te nemen.  In deze versie hebben we frambozen gedaan, maar natuurlijk kun je ook ander fruit pakken zoals blauwe bessen.

Bananen-havermoutcake

bestek Ontbijt persoon 4 koksmuts eenvoudig klok 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 130 gr havermout
  • 1 el Agave siroop
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gr frambozen
  • Zonnebloemolie
  • 1 tl bakpoeder

Hoe maak je het

Omdat de voorbereiding vrij snel gaat, raad ik aan om de oven gelijk al aan te zetten om voor te verwarmen. Op 200 graden Celsius.

Doe de bananen, eieren, kaneel, kardemom, vanille extract, 1 el zonnebloemolie, bakpoeder en de agave siroop in een grote kom en mix het tot er een egale dikke massa ontstaat. Je dan dat eventueel ook in de keukenmachine doen. Het eenvoudigste gaat het als de bananen goed rijp zijn.

Voeg nu de havermout en frambozen toe en spatel het door elkaar zodat er een homogene massa ontstaat.

Vet het cake blik in. Ik heb zelf nog een bakpapier op de bodem gelegd omdat het dan makkelijker loslaat.

Zet de schaal in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten.

Dat is alles. Af laten koelen en snijden. En je hebt gewoon een heerlijk ontbijt.