Eigenlijk wist ik niet precies hoe ik deze kippensoep zou noemen. Het begon met een recept dat ik gelezen had over kippensoep. Daarbij dacht ik ook aan de duivelse kip die ik regelmatig maak en aan een paella schotel.
Bij de duivelse kip had ik de laatste keer wat paella rijst toegevoegd en dat beviel goed. Dus dacht ik mogelijk gaat dat ook goed in deze soep. Door de rijst wordt het steviger en valt het verschil tussen een soep en een stoofschotel bijna weg.
Ik ben steeds op zoek naar gerechten die ik in de Dutch Oven kan maken en ook dit leek me ideaal om op een open vuur te maken. Lekker buiten bezig zijn. Vuurtje stoken en een glaasje port tijdens het koken. Wat wil je nog meer.
En naast dat het leuk is, vind ik ook dat je een hele lichte rooksmaak aan de gerechten krijgt. Het overheerst niet, maar op de achtergrond proef je het wel.
Hoofdgerecht 2 eenvoudig 90 min.
Wat heb je nodig
- 300 gr kippendijen zonder bot
- 1 uit
- 2 wortels
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 3 el bloem
- 1tl paprikapoeder
- 1tl kerriepoeder
- 100 gr champignons
- 2 bosuitjes
- Flink glas witte wijn
- 100 ml melk
- 1kopje paella rijst
- 1 lt kippenbouillon
- Olie
- Peper en zout
Hoe maak je het
Snij eigenlijk alle ingrediënten vrij klein. Het hoeft geen goulash soep te worden. In dit geval is fijn mooier. Ook de kippendijen mogen best in wat kleinere stukken gesneden worden dan dat ik bijvoorbeeld bij de duivelse kip doe.
Meng de kip met de kerrie- en paprikapoeder en de bloem. Eventueel kun je hier peper en zout aan toevoegen.
De bouillon maak ik eenvoudig van een kippenbouillon blokje en water. Als je tijd hebt, kun je die natuurlijk ook zelf maken.
Verwarm de pan boven het vuur met een flinke scheut olie. Doe hier de ui, knoflook, wortel en paprika in en laat even bakken tot de ui glazig zijn. Deze ingrediënten geven dan al lekker wat smaak af.
Voeg nu de kip toe en laat lekker bakken. De bloem mengt zich met de olie en wordt na enkele minuten ook gaar. Dit is de roux die zorgt voor een gebonden soep.
Voeg nu de champignons en de bosuitjes toe en nadat deze kort zijn meegebakken, kan de wijn erbij. Als je pan goed warm is, geeft dit een mooi sissend geluid en komt er veel geur vrij.
Voeg nu de melk en kippenbouillon toe. Roer goed en breng aan de kook. Dit betekent waarschijnlijk dat je wat moet spelen met het vuur en hoe hoog je de pan boven het vuur hangt. Dat is een van de charmes om buiten op openvuur te koken.
Dit kan je een tijd lang laten pruttelen. Dit keer was het ongeveer een uurtje. De soep kookt dan al wat in en de smaken mengen zich goed.
Een 20 minuten voor je gaat eten, voeg je de rijst toe. Deze wordt zacht als hij meekookt en ik zal geregeld even proeven. Het pak gaf aan dat het maar 8 minuten nodig had, maar eigenlijk was de rijst pas mooi gaar na zo’n 15 tot 20 minuten. Onder het genot van een glaasje port, hou ik de tijd niet exact bij, maar proef af en toe hoe ver het is.
Het resultaat is een stevige kippensoep die een volledige maaltijd is. Niets meer bij doen dan een glaasje witten wijn. De fles was toch al open, dus die kan er mooi bij.
Waarschijnlijk is het te veel kippensoep. Maar de volgende dag tijdens de lunch is deze nog net zo lekker of misschien zelfs wel lekkerder.