Duivelse kip uit de dutch oven

 

Voor mijn verjaardag, krijg ik vaak iets nieuw voor mijn passie koken. Deze keer een Dutch Oven en die moest natuurlijk uitgetest worden. Het werd duivelse kip.

Het was een heel avontuur. Koken op open vuur. En dat op een dag, dat er wat flinke buien waren. Gelukkig kregen we een lekker vuurtje en konden we het gaan uitproberen. Onder het genot van een glaasje port en wat kaas natuurlijk.

Vooral het regelen van de temperatuur was wennen. Eerst was het te koud en toen ging het weer erg snel. Maar al doende leert men. Goed opletten en blijven proberen. Dan komt het vanzelf goed.

Ik ben niet zo voor pakjes en mixjes, maar deze keer heb ik voor makkelijk gekozen en wel een pakje nasikruiden gebruikt. Zeker als je dit doet als je met een beperkt aantal kruiden rondreist, is zo’n pakje een uitkomst

We hebben alvast genoten van het koken in de buitenlucht op open vuur.

Duivelse kip

bestekHoofdgerecht persoon 4 koksmuts gemakkelijk klok 60 minuten

Wat heb je nodig

  • 400 gram kippendijen zonder bot
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zakje gedroogde nasi kruiden
  • 100 gram champignons
  • 2 paprika’s
  • 1 winterwortel
  • 3 eetlepels ketchup
  • 3 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels bloem
  • Flinke scheut slagroom
  • Groot glas rode wijn
  • 1/2 eetlepel sambal (zonder kop of eventueel ½)
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 16 cherry tomaatjes
  • Peper en zout
  •  olijfolie

Hoe maak je het

Zorg voor een goede voorbereiding. Dus snij alles van te voren. Het hoeft niet al te fijn, want het staat een tijdje te pruttelen. Laat alleen de wortels niet te dik. De ui, champignons en de paprika’s hoeven niet te klein.

En zorg voor een voorraadje hout. Het vuurtje moet wel blijven branden.

Hang de Dutch Oven boven een goed warm vuur en doe wat olijfolie in de pan. Fruit hierin de uitjes aan. Als die enigszins glazig zijn, mag de knoflook erbij. Daarna gaan de andere harde groentes (wortel en paprika erbij). Je krijgt hierdoor een lekker bouquet waar je de kip in kan gaan bakken.

Als de pan te vol komt, kun je er voor kiezen om eerst de groentes eruit te scheppen en dan de kip te bakken. Ik heb deze keer de groentes wat opzij geschoven. De kip werd daardoor niet erg bruin, maar daar smaakt het niet minder om.

Voeg nu bij de kip en de groentes, de champignons toe. Eventueel kan er nog wat olijfolie bij. Dan gaat de bloem erbij. Dat zorgt straks voor een beetje binding.

Doe de sambal, ketchup, ketjap en azijn in een schaaltje en voeg hier de nasikruiden aan toe. Leng het wat aan met water, totdat je een mooi vloeibare brij hebt. Dit voeg je toe samen met de rode wijn. Iets meer als een glas mag ook natuurlijk, als je maar genoeg over hebt om er nog een glaasje bij te kunnen drinken. En hou je van pittig, dan kun je altijd wat meer sambal toevoegen.

Duivelse kip

Lekker pruttelen

Nu moet je er voor zorgen dat het allemaal wat rustig staat te pruttelen. Dus het vuur flink temperen of de pan wat hoger boven het vuur hangen. Na ongeveer een half uur is de kip goed gaar. Dan kun je de sherry tomaatjes, de pindakaas en de room toevoegen. Nog even flink doorroeren en warm laten worden. Dan is deze duivels kip klaar.

Je kunt hier brood of rijst bij eten en voor de liefhebbers van groente, kan er eventueel nog een groene salade bij. Hopelijk is het vuurtje nog warm genoeg dat je om het kampvuur kan eten. Bij ons was de regen helaas de spelbreker en hebben het binnen opgegeten. Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *