Sticky toffee pudding

Jaren geleden heb ik een sticky toffee pudding gemaakt met kerst. Daarna nog verschillende keren. En de ene keer een beetje anders als de andere, maar altijd eigenlijk wel gewoon erg lekker.

Maar ja, eigenlijk is dat ook logisch. Er gaat aardig wat boter en suiker in. Die twee ingredi├źnten samen, zorgen er al voor dat het lekker is. Dat schijnt echt zo te zijn en ik heb begrepen zelfs onderzocht.

Zoals ik zei, heb ik het elke keer wat anders gedaan, maar de basis blijft altijd hetzelfde. Dadels, suiker, boter en bloem. De ene keer gaan er nog wat koekkruiden in, de andere keer pak ik zelfrijzend bakmeel. Ook heb ik de karamelsaus wel gemaakt van gewone suiker die ik laat karameliseren. En elke keer is het resultaat dat het nagerecht zo op is.

Naast dat je dit als dessert kunt nuttigen, zou het ook best als taartje bij de koffie passen. Het is maar net wat je wilt. Oh ja, als ik de cake gebakken heb, lust ik hem eigenlijk wel op elk moment van de dag.

Sticky toffee pudding

bestekNagerecht persoon 2 koksmuts  Eenvoudig klok 60 minuten

Wat heb je nodig

Voor de cake

 • 250 gr dadels zonder pit
 • 180 ml heet water
 • 1 tl baking soda
 • 75 gr roomboter
 • 120 gr donkere basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 2 tl vanille aroma
 • snufje zout
 • 150 gr zelfrijzend bakmeel

Voor de saus

 • 150 gr donkere basterdsuiker
 • 75 gr roomboter
 • 150 ml room

Hoe maak je het

De cake

Ik heb het water gekookt in de waterkoker. In een kom doe je de dadels (bij mij was dat precies een zak), de baking soda en het hete water en mengt dat wat door elkaar. Dit laat je een kwartiertje staan. Daardoor worden de dadels wat zachter. Na dat kwartiertje, kun je ze met een staafmixer pureren.

Laat de oven voorverwarmen op 180 graden. Deze keer heb ik een springvorm gebruikt van 18 cm. Op de bodem heb ik bakpapier gelegd en de zijkanten heb ik ingesmeerd met boter.

In een andere kom, men je de boter en basterdsuiker. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, anders is het lastig mengen. Eventueel kun je die iets warm maken. Voeg daarna de eieren, vanille aroma en wat zout toe. Als dit goed gemengd is met een garde, spatel je de bakmeel erdoor heen.

Giet het mengsel in de springvorm en bak deze in het midden van de oven in ongeveer 35 tot 40 minuten.

De saus

Nu de cake in de oven staat, kun je aan de saus beginnen. Ik heb er deze keer niet voor gekozen om zelf de suiker te karameliseren, maar om donkere basterdsuiker te gebruiken. Deze saus is dan ook zo klaar. Doe al de ingredienten in een pan met dikke bodem en verwarm het al roerend tot het gaat koken. Laat het nog zo’n 10 minuten doorkoken en de saus is klaar. Je merkt dat de saus wat dikker geworden is.

Het opdienen

En nu volgt altijd het leukste. Snij de cake in parten. Ik heb er 8 stukken uit gesneden. Hak eventueel nog wat walnoten fijn om er om heen te strooien. En schenk wat van de saus er over. Als je wilt, kun je er natuurlijk ook nog slagroom bij doen. Maar dat is niet echt nodig. En dan kun je de heerlijke sticky toffee pudding serveren.

De ene keer dien ik hem koud op. De andere keer nog wat lauw warm. Maar zoals gezegd, het is elke keer gewoon erg lekker.

Sticky toffee pudding

Geef een reactie