Pepernoten met mascarpone en sinaasappel

Omdat het bijna Sinterklaas is, zijn er overal pepernoten. En al de recepten die je ziet, heeft me er toe gezet om zelf eens wat te maken.

Ik had nog wat kumquat likeur in de kast staan, wat een beetje een sinaasappel/manderijnen smaak heeft. En ik had nog mascarpone in de koelkast staan. Dan heb je al vrij snel iets in je hoofd. Zeker als je kijkt naar een gerecht van Rutger en Keukenliefde, maar zo zijn er nog veel meer.

Het is erg eenvoudig te maken. Het moeilijkste is misschien nog op de sinaasappelpartjes te ontvliezen. Maar als je dat eenmaal eens geprobeerd heb, valt zelfs dat mee.

Even opletten. Het recept heeft ingredienten voor 6 personen. Dat komt omdat we een feestje hadden

Pepernoten met mascarpone en sinaasappel

bestekNagerecht persoonkoksmuts eenvoudig klok 30 min.

Wat heb je nodig

  • 140 gr pepernoten
  • 30 gr boter, gesmolten
  • 250  ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 100 suiker
  • 2 sinaasappels
  • 2 el kumquat likeur
  • beetje chocolade schaafsel

Hoe maak je het

Zet zo’n 4 pepernoten per persoon apart, die snij je door midden en kun je gebruiken als garnering.

De rest van de pepernoten heb ik in de blender gedaan en vermalen. Niet te lang malen. De roomboter heb ik laten smelten door het in een bakje te zetten met net gekookt thee water. Dat werkte perfect. Meng de pepernotenkruimels, de boter en een klein scheutje kumquat likeur door elkaar en vul daarmee de glazen zodat er een bodempje ontstaat.

Rasp van 1 sinaasappel de schil. Die gaat straks door de mascarpone. Snij de schil van de sinaasappel en ontvlies de partjes. Mijn sinaasappel was nogal groot, dus de partjes heb ik daarna nog door midden gesneden. Die worden straks gebruikt als garnering. Knijp het overgebleven sap uit de sinaasappel, daar mag straks ook een beetje door de mascarpone.

Klop de slagroom met de suiker stijf op. Meng de mascarpone met de likeur, 1 el sinaasappelsap en rasp van 1 sinaasappel. Daarna spatel je de stijfgeslagen slagroom er door heen. Ik doe altijd eerst een beetje en als dat goed gemengd is, de rest.

Ik heb dit mengsel in een spuitzak gedaan zonder spuitkop en zo de glaasjes gevuld, zodat de randen netjes schoon blijven. Dit kun je tot serveren in de koelkast laten opstijven. Dat hoeft niet zo lang, maar je kunt het wel goed van te voren maken. Dek de glaasjes wel af met een plastic folie.

Als je gaat serveren, vul je de glaasjes met enkele stukjes sinaasappel, wat pepernoten en strooi je er wat chocolade over. Snel, simpel en gewoon lekker.

 

Geef een reactie