Kombucha frambozen bavarois met

Over Kombucha wordt de laatste tijd veel geschreven. Na een workshop gezien te hebben, wilde ik het toch minimaal een keer proberen en er staat nu regelmatig thee te fermenteren.

Dat is de eerste reden waarom ik er mee ben begonnen. Het is een soort fermentatie proces waarbij je gebruik maakt van een Scoby. Eerder heb ik een keer Kimchi gemaakt en het is interessant om te zien wat er gebeurd als je iets fermenteert.

Daarnaast heb ik niet altijd zin in de welbekende frisdranken. Voornamelijk ook vanwege de hoeveelheid suiker. Bij het maken van Kombucha gebruik je ook wel suiker, maar die wordt bijna geheel omgezet. Daardoor is het veel minder dan in de traditionele frisdranken.

De smaak is wat fris zuur en daar moest ik enigszins aan wennen. Met de tweede fermentatie kun je wel van allerlei smaken toevoegen en ik ben een beetje begonnen met experimenteren, maar het is op dit moment voornamelijk nog gember en sinaasappel of frambozen

Er zijn veel recepten op internet te vinden over Kombucha maar geen tot heel weinig waarbij het gebruikt wordt in een dessert. Ik probeer er twee te maken. Een gelei en een bavarois. De laatste was eigenlijk in een keer wel zover dat ik die hier wil neerzetten. Aan de gelei moet ik nog wat aanpassen, maar volgt vast binnenkort.

De bavarois heb ik geserveerd met een zelfgemaakte gember siroop. Dat was verrassend. Aan de ene kant zoet en aan de andere kant wat scherp, maar dat paste er goed bij.

Kombucha frambozen baverois

bestek kombuchanagerecht persoon 4 koksmuts gemakkelijk klok 15 minuten om te maken. 2 uur in de koelkast

Wat heb je nodig

voor de bavarios

  • 200 ml Kombucha (het liefst met een nagisting waarbij je gember en frambozen hebt gebruikt)
  • 100 gr Frambozen
  • 300 ml slagroom
  • 4,5 blaadje gelatine
  • 75 gr suiker

Voor gember siroop

  • 75 ml ahorn siroop
  • 50 gr gember
  • 100 ml water

Hoe maak je het

De baverois

Doe de frambozen samen met de kombucha in een kom en pureer met de staafmixer. Ik doe de kombucha daar al bij, zodat de frambozen er gelijk helemaal in opgenomen kan worden.

Week de gelatine in een beetje water totdat ze zacht zijn en je ze kan uitknijpen. In een pan verwarm je een derde gedeelte van de frambozen/kombucha in een pan, totdat deze kookt. Haal de pan van het vuur en roer de gelatine er doorheen, totdat er niets meer overblijft. Meng de rest van de kombucha er doorheen.

Ik heb dit gezeeft, omdat ik niet van de pitjes houd, maar dat kun je natuurlijk achterwege laten.

Sla de slagroom met de suiker lobbig. Maak er geen stijve slagroom van. Dat is net even iets te ver. Meng voorzichtig een gedeelte van de slagroom met de kombucha. Als dit goed gemengd is, spatel je voorzichtig de rest van de slagroom erdoor.

Stort het in de vormpjes die je wilt en zet ze afgedekt in de koelkast voor ongeveer 2 uur

De gember saus

De saus is vrij eenvoudig te maken. Schil de gember en pureer dit. Ik heb het eerst in stukken gesneden en daarna in de blender gestopt samen met de ahorn siroop.

Doe alle ingrediƫnten in een pan en laat het op zacht vuur inkoken totdat je een mooie dikke siroop hebt. Wordt het te dik, kun je altijd nog wat water toevoegen.

Serveren

Ik heb een gedeelte in een kom gedaan, die ik op bord gestort hebt en een gedeelte in een glazen kommetje gestort, die ik zo serveerde. Wat van de gemberstroop erbij. Eventueel nog een framboos erbij en je bent klaar om op een andere manier van Kombucha te genieten.

Kombucha baverois

Geef een reactie