Soms heb je iets in je hoofd en je wilt gewoon kijken hoe dat uitpakt, zo ook met deze dessert trio. Ik heb het een paar keer geprobeerd, voordat het was zoals ik het graag wilde.
En mogelijk kan het nog veel beter. Maar het gaat erom dat het gewoon lekker is. En dat deed het zeker. De eerste keer dat ik het maakte, had ik de verhoudingen niet goed. Er was bijna geen bavarois. De tweede keer bleef de mousse veel te zacht zodat het inzakte. Allemaal smaakte ze goed. Dus dat zat wel goed.
Ik vond het wel leuk om drie verschillende structuren te gebruiken en doordat ze ook allemaal wat anders van kleur en smaak waren, werd het een erg zomers nagerecht.
Nagerecht 4 eenvoudig 60 min
Wat heb je nodig
- 2 sinaasappels
- 200 gr mango
- 250 gr bosvruchten
- 1 rijpe mango
- 100 gr blauwe bessen
- 95 gr suiker
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 10 blaadjes gelatine
- 325 ml slagroom
- 3 el ahornsiroop
Hoe maak je het
Ik heb het gerecht gemaakt in een glazen cakevorm die ik bedekt had met huishoudfolie zodat ik het er makkelijk uit kan halen.
Sinaasappel gelei
De bovenste laag gaat het eerst in de vorm en dat is de sinaasappelgelei. Pers een van de sinaasappels uit en voeg 20 gr suiker toe. Verwarm dit tot het net kookt. Ondertussen week je 2 gelatine blaadjes. Als het sinaasappelsap kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de gelatine toe. Blijf goed roeren tot alles goed is opgelost.
Omdat je tijdens het persen ook het vruchtvlees mee krijgt, heb ik gelei toen deze iets afgekoeld, door een zeef gedaan, voordat ik het in de vorm deed. Hierdoor krijg je een mooie transpartante laag zonder dingetjes.
Zet dit weg in de koelkast, zodat het kan opstijven.
Mango mousse
Ik heb hiervoor diepvries mango gebruikt. Simpel omdat ik dan zeker weet dat deze goed rijp is. Pureer de ontdooide mango totdat hij goed fijn is. Voeg de ahornsiroop toe. Natuurlijk kun je ook suiker of honing gebruiken als je dat liever doet. Breng dit aan de kook. Net als bij de gelei week je ondertussen 2 gelatine blaadjes en voeg je die al roerend toe. Ook deze heb ik door een zeef heen gehaald om er zeker van te zijn dat ik een gladde massa heb.
Scheid de eieren en klop het eiwit stijf. Je moet mooie pieken kunnen maken. Voeg hier de mango puree aan toe als deze niet meer heet is. Voeg eerst een klein beetje toe omdat het dan wat makkelijker te mengen is. Klop het niet. Spatel het er door heen. Net zolang tot je een mooie egaal gele massa heb.
Klop nu 200 ml slagroom lobbig. Het hoeft niet stijf te zijn. Hier spatel je het eiwit/mango mengsel doorheen.
Als de sinaasappel gelei goed stijf is, kun je deze laag erop gieten. Probeer het enigszins glad te strijken, zodat er overal even veel zit.
Bosvruchten bavarois
Hiervoor heb ik ook diepvries vruchten gebruikt, aangevuld met enkele blauwe bessen. Pureer deze en haal door een zeef, zodat je zeker weet dat er geen velletjes of pitjes meer in zitten. Druk niet te hard met de bolle kant op de puree. Ik heb een keer zo hard gedrukt, dat de pitjes kapot gingen en dat zorgde ervoor dat de smaak niet meer zo lekker was.
Meng de vruchten met de melk, 75 gr suiker, de eidooiers en de melk en breng langzaam aan de kook. De eidooiers moeten niet te hard stollen, want dan krijg je een soort omelet. Ze gaan wel een beetje voor binding zorgen. Maar dit was niet voldoende en daarom heb ik nog 6 geweekte gelatine blaadjes toegevoegd.
Klop 125 ml slagroom lobbig en als de bosvruchten wat afgekoeld zijn, spatel je het erdoor heen. In vergelijking met de mousse krijg je een veel compactere massa.
Wacht lang genoeg totdat de mousse stijf is en de bavarois afgekoeld. Schenk het er dan voorzichtig in. Zoals je misschien op de foto ziet, is het er bij mij een beetje doorgezakt, zodat er geen rechte scheiding is.
Opmaak
Keer de dessert trio om en snij in plakken. Van de rijpe mango heb ik ook dunnen plakjes gesneden en op het bord gelegd. De sinaasappels heb ik ontvliest wat een handige techniek is om mooie sinaasappelpartjes te krijgen zonder de velletjes.
De opmaak is verder eenvoudig. Het was naar mijn idee niet nodig om hier nog een saus bij te serveren, maar je kunt het natuurlijk naar je wens uitbreiden. Zolang het maar gewoon lekker blijft.