Cakedessert met frambozen en witte chocolade

Chocola is altijd een goede afsluiter van een diner.

Tenminste dat vind ik. En dan gecombineerd met wat fruit. Dan kan het eigenlijk niet meer stuk.

In dit dessert heb ik zowel verse als diepvries frambozen gebruikt. Voor de laag, is het niet echt nodig om verse te gebruiken en daarnaast heb ik de diepvries frambozen ook gebruikt voor een coulis. Daarvoor is het helemaal niet nodig om verse te gebruiken. Als garnering bovenop de cake, is het natuurlijk wel erg mooi.

Deze keer heb ik het mezelf wat makkelijk gemaakt en een cake gekocht in de winkel. Natuurlijk kun je er ook zelf 1 bakken.

Het dessert zelf is een dag van te voren te bereiden. Wacht met de frambozen boven op tot het moment van serveren.

bestek Nagerecht persoon 4 koksmuts eenvoudig klok 20 minuten en paar uur opstijven in de koelkast

Wat heb je nodig

 • 250 ml slagroom
 • 150 gr witte chocolade
 • 1 tl limoensap
 • 40 gr suiker
 • 250 gr mascarpone
 • 250 gr bevroren frambozen
 • 150 gr verse frambozen
 • 200 gr boerencake
 • Handje pistache noten
 • Stukje bruine chocolade voor garnering
 • 4 bolletjes vanille roomijs

Hoe maak je het

Begin met het oplossen van de chocolade in zo’n 75 ml slagroom. Doe dit op niet al te hoge temperatuur. Het moet niet gaan koken. Zodra alle chocolade is opgelost, kun je het pannetje van de warmtebron afhalen.

Sla de rest van de slagroom met 20 gr suiker lobbig. Het hoeft niet zo stijf te zijn dat je het kan spuiten. Hier meng je de mascarpone en limoensap doorheen. Je mag daar een garde voor gebruiken.

Als het chocolade mengsel voldoende is afgekoeld, kun je deze door het slagroom/mascarpone mengsel spatelen.

Snij de cake in dunne plakken. Pak een rechthoekige bak. Ik heb een Tupperware bak gebruikt. Die heb ik bekleed met vetvrij papier, zodat ik het dessert op het moment van gebruik er makkelijk uit kon tillen.

Beleg de onderkant van de vorm met plakken cake. De helft van de mascarpone mag hierop. Verdeel het netjes, zodat het overal ongeveer even dik is. Hierop komt de helft van de diepvries frambozen. Snij de grote stukken door midden zodat je het goed kan verdelen.

Dan gaat hier weer een laag cake op en dan de rest van de mascarpone. Dit dek je af en zet je in de koelkast tot het moment dat je het gaat gebruiken.

Voor de coulis doe je de rest van de diepvries frambozen in een pannetje met 20 gr suiker en 2 eetlepels water. Laat dit een tijdje koken totdat de vruchten goed zacht zijn. Met een staafmixer maak je deze fijn. Dit doe je in een zeef, zodat je alle pitjes eruit kunt halen. Je houd dan een gladde coulis over.

De pistache noten hak je iets fijn en zet je apart.

Op het moment van serveren, haal je de cake uit de vorm en snij je daar mooie stukken van. Je kunt zelf kijken hoe groot. Hou er rekening mee dat het nogal machtig is en als je een stukje over hebt, kan het de volgende dag goed bij een kopje koffie of thee.

Verdeel de verse frambozen over de stukken cake. Op het bord doe je wat van de coulis. Daarnaast zet je de cakeplak. Het bolletje ijs komt ervoor. Verdeel de pistache noten over de borden en schaaf er een beetje bruine chocolade over heen.

Het ziet er niet alleen feestelijk uit. Het smaakt ook gewoon erg lekker. Een heerlijke afsluiter. Eet smakelijk.