Bosbessenparfait met vanillesaus

Ik heb de smaak te pakken om parfait te maken. Vandaar deze keer een bosbessenparfait.

Vorige week had ik bosbessen gekocht, maar niet gebruikt. Die had ik in de vriezer gestopt om later te gebruiken in deze bosbessenparfait. Daarbij wilde ik een vanillesaus serveren, omdat dit qua kleur en smaak er goed bij past.

Het maken van de parfait moet je wel op tijd doen. Het kost ongeveer 4 uur voordat hij volledig hard is als je hem in de vriezer stopt. Dus tijdig beginnen. De saus kun je best pas op het laatst maken, zodat je deze warm erbij kan serveren.

Ik heb deze keer de parfait niet alvast in schaaltjes gedaan, maar in een cakevorm, zodat er plakken gesneden konden worden.  De bosbessen heb ik gepureerd en niet gezeefd. Hierdoor zitten er nog wat stukjes in. Dat werd niet door iedereen even lekker gevonden. Een andere keer zal ik eens kijken hoe het word als de velletjes er wel uit zijn.

Bosbessenparfait

 

bestek2Nagerecht   persoon1 4   koksmuts iets lastiger  klok1 30 minuten + 4 uur wachttijd

Wat heb je nodig

  • 200 gr bosbessen
  • 6 eidooiers
  • 160 gr suiker
  • 450 ml room
  • 100 ml melk
  • vanillestokje
  • Basilicum

Hoe maak je het

Je begint zoals gezegd met de parfait. Meng 4 eidooiers met 100 gr suiker en klop dat au bain marie op. Doe dit ongeveer 5 minuten tot een licht geel en luchtig mengsel ontstaat. Kijk uit dat de eidooiers niet garen en er een soort roerei ontstaat.

Terwijl dit afkoelt, klop je 250 ml slagroom stijf. Normaal zou lobbig genoeg zijn, maar omdat je er de bosbessen aan toevoegt, word de dikte daarna wat lobbig. Ik heb de bosbessen eerst verwarmd en daarna gepureerd. Ik heb het idee dat de smaak dan meer vrijkomt. Het pureren gaat ook wat eenvoudiger.

Nadat de bosbessenpuree en de slagroom gemengd zijn, kun je het eidooier mengsel toevoegen. Spatel het voorzichtig door, zodat alles goed gemengd is.

Ik heb een cakevorm gebruikt, waar ik eerst plastic folie in heb gedaan. Zo komt hij er later wat makkelijker uit. Natuurlijk kun je hem ook zo storten en dan later de vorm in een bak warm water zetten, zodat de buitenkant iets smelt, waardoor je hem ook kan storten. Zet dit voor minimaal 4 uur in de vriezer.

Op het moment dat je de bosbessenparfait wil gaan serveren, maak je de vanille saus. Doe  100 ml melk en 200 ml slagroom in een pan met een dikke bodem. Snij het vanillestokje en schraap de merg eruit. Voeg dit toe aan de room. Breng dit aan de kook. Klop ondertussen 2 eidooiers met 60 gr suiker.

Zodra de room heet is, giet je dit bij de eidooiers en roer ondertussen goed. Doe dit mengsel terug in de pan en breng tegen de kook aan. Het mag niet meer koken, want dan stolt het ei. Officieel zou je het tussen de 80 en 85 graden Celcius moeten verwarmen. Blijf wel goed roeren. Wat er gebeurd is dat de saus dikker wordt op het moment dat je de juiste temperatuur bereikt. Blijf dus goed opletten en roeren. Zodra de saus dikker wordt, haal je hem van het vuur.

Haal de bosbessenparfait uit de vorm en snij er plakjes van. Serveer op een bord. Giet er wat saus overheen en serveer de rest er apart bij. Maak het gerecht af met kleine basilicum blaadjes of snij de grotere bladen in wat dunne reepjes.

Geef een reactie