Deze Volkoren Focaccia is een variant die uit nood ontstaan is. Ik kon in de kast geen bloem meer vinden, behalve volkorenbloem.
Natuurlijk was het er wel, want zoeken is iets dat ik niet goed kan. Maar ja, dat was nadat dit brood al in de maak was. En eerlijk is eerlijk, het was eigenlijk best een lekker brood. Wat steviger als de normale focaccia, maar zeker niet verkeerd.
Naast volkorenmeel, heb ik er deze keer gesneden gedroogde tomaten en rozemarijn op gedaan. Daarnaast heb ik het iets langer laten rijzen, iets meer gist in gedaan en ook iets langer afgebakken.
Bijgerecht 4 eenvoudig 30 minuten + 2 uur wachttijd
Wat heb je nodig
- 250 gr volkoren bloem
- zakje gedroogde gist
- 3 el olie
- 150 ml lauw water
- 1 tl zout
- gedroogde tomaten
- Takje rozemarijn
- grof zeezout
Hoe maak je het
Meng de bloem, gist en zout goed door elkaar. Voeg de olie toe en meng dit goed door elkaar. Het meel blijft aan de olie hangen en je krijgt een soort kleine druppeltjes.
Voeg nu het lauw warme water toe. Voor dit meel heb je zeker wel 150 ml nodig. Mogelijk iets meer. Zorg ervoor dat je een mooie deegbal krijgt. Blijf kneden tot je een mooie soepele deeg hebt.
Laat het deeg daarna 1,5 uur rijzen op een warme plaats. Na die tijd kneed je het deeg nog eens licht door en rol je hem uit. Maak er 1 grote deeglap van en leeg die op bakpapier op een bakplaat. Laat dit nog 30 minuten rijzen.
Ondertussen kun je de rozemarijn hakken en de tomaat in kleine stukjes snijden. Als het deeg klaar is, prik je er met je vinger gaatjes in. Deze gaatjes vul je met olie. Door je duim op de uitgang van de fles te houden, kun je het regelen dat er alleen wat in de gaatjes loopt. En loopt er wat naast, is het nog geen probleem. Maak er alleen geen een olie smeerboel van.
Strooi nu de tomaat, rozemarijn en het grove zout overheen. De oven heb je ondertussen voorverwarmt op 250 graden Celcius. Je bakt het brood hierin zo’n 12 minuten. Iets langer als de normale variant.
Een heerlijk stevig brood voor bij een lekkere soep.