Provencaalse tomaten

Bij deze Provençaalse tomaten is eigenlijk de presentatie het belangrijkste. De ingrediënten die gebruikt worden zijn best standaard en heb je waarschijnlijk altijd wel in huis.

Dat maakt het wel zo makkelijk om eens deze provençaalse tomaten te maken. Veras iedereen een keer met de lunch om in plaats van een gebakken eitje dit op tafel te zetten.

Als je wilt, kun je het natuurlijk ook als hoofdgerecht serveren. Maar dan moet je het wel wat groter maken. Persoonlijk zou ik dat zelf niet zo snel doen.

provençaalse tomaten

bestek2Bijgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • 4 grote tomaten
  • 150 gr spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el provençaalse kruiden
  • 1 beschuit of paneermeel
  • 4 eieren

Hoe maak je het

Snij de kapjes van de tomaten en hol ze uit. Dit kun je het beste doen met een theelepel. Kijk wel uit dat je er niet doorheen steekt. Soms moet je nogal hard duwen. De kapjes wel bewaren. Die gebruik je als deksel bij het serveren. Zet ze daarna ondersteboven om ze te laten uitlekken. Het vruchtvlees dat je eruit gehaald hebt, hak je fijn en gebruik je straks.

Zet een pan op het vuur zonder olie. Doe hier de spekblokjes in. Die zijn vet genoeg van zichzelf en zullen dat afstaan zodra ze warm worden. Voeg de uien toe. Na een paar minuten kun je de knoflook en de provençaalse kruiden toevoegen. Na een minuut kun je het gesneden vruchtvlees toevoegen. Dit moet nog even stoven tot wat van het vocht verdampt is.

Breng het geheel op smaak met peper en zout en voeg het fijngemalen beschuit toe. Daar trekt het vocht een beetje in.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Vul de tomaten met het mengsel en druk het stevig aan. Doe de tomaten niet vol, want er moet nog ei bij. Bij de eieren heb ik eerst het eidooier erin gedaan en daarna wat van het eiwit er omheen totdat de tomaat overliep. Ik hield wat eiwit over.

Zet de schaal in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten af. Het ei is dan net gestold. Ik had de kapjes er los bij gelegd om ze toch ook warm te krijgen. Voordat je het serveert leg je de kapjes weer op de tomaten. Eet smakelijk.

Geef een reactie