Focaccia met provencaalse kruiden

Brood bij het eten is lekker. En daar valt focaccia zeker onder. Licht, zo gemaakt en je kan er van alles mee.

 

Focaccia is een Italiaans brood dat eigenlijk vrij eenvoudig te maken is en waar je vaak de ingredienten standaard in huis hebt. Bloem, Gist, Olie en wat kruiden. Dan heb je het wel gehad.

Ik heb deze focaccia gemaakt als 1 groot brood en als kleinere broodjes. Bij de laatste moet wel even rekening gehouden worden met de baktijd. Anders woden ze hard en dat is nu juist niet de bedoeling.

Focaccia

Hierboven de kleine variant.

bestek2Bijgerecht   persoon1 4   koksmuts eenvoudig  klok1 30 minuten + 1,5 uur wachttijd

Wat heb je nodig

  • 250 gr bloem
  • half zakje gedroogde gist
  • 3 el olie
  • 150 ml lauw water
  • 1 tl zout
  • provencaalse kruiden
  • grof zeezout

Hoe maak je het

Meng de droge ingredienten (bloem, gist, zout) goed door elkaar. Doe hier de olie door heen en blijf het net zolang mengen tot alle olie goed is opgenomen. Er mogen haast geen grote stukjes meer in zitten. Het bloem krijgt een iets grovere structuur. Beetje moeilijk uit te leggen, maar als je het doet, merk je wel wat ik bedoel.

Voeg nu het lauw warme water toe. Ik meet 150 ml af, maar gebruik altijd iets minder en kijk dan of ik een mooie deegbal krijg. Vind ik hem te droog, kan ik wat toevoegen. Later bloem toevoegen als het te nat is, is wat lastiger. Eerst is het een beetje een plakkerige substantie en blijft het aan je vingers kleven. Blijf kneden tot je een mooie soepele deeg hebt.

Zet dit een uur weg op een warme plek om te rijzen. Ik zet hem bij de verwarming met een doek over de kom. Na een uur kneed je het deeg nog eens licht door en rol je hem uit. Dit kan 1 grote plak zijn of meerdere kleine plakken. Maak het niet te dun. Leg deze alvast op een bakplaat. Ik gebruik bakpapier en daarop doe ik wat olie. Laat dit nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden celcius. Ik gebruik de hete lucht stand. Voordat het brood de oven in gaat, druk je met je vingertoppen kuiltjes in het deeg. Deze laat je vol lopen met olie. Ik hou dan mijn vinger op de dop van de fles en laat de druk een beetje los, zodat er een klein straaltje uit komt op de plek waar ik het wil. Strooi er ook wat grof zeezout en provencaalse kruiden over. Je kunt natuurlijk op de focaccia ook andere kruiden gebruiken of bijvoorbeeld maar 1 soort.

Bak de focaccia in de oven in zo’n 10 minuten. De eerste keer leek hij bij mij niet zo bruin en liet ik hem er langer in. Daardoor werd het droger. Dus dan heb ik eerlijk gezegd een iets bleker brood.

Lekker bij een salade van gerookte kip of garnalen. Eigenlijk bij alles wel.

focaccia

 

Geef een reactie