Broodjes met spelt en honing

Bij Pasen horen verschillende broodjes. Deze waren gemaakt van volkoren speltbloem en bestrooid met sesamzaad of maanzaad.

Bij elk Paasontbijt horen naast eieren natuurlijk broodjes. En daar kun je van alles mee doen. Je kunt ze kant en klaar kopen of je kunt eens proberen om ze zelf te maken. En eigenlijk valt het zelf bakken best wel mee. Alleen moet je er even de tijd voor nemen als je brooddeeg neemt dat moet rijzen. Dat neemt tijd in beslag. Maar eerlijk gezegd vind ik dat rijzende deeg best lekker ruiken.

Om het iets gezonder te maken en natuurlijk ook na geluisterd te hebben na de nieuwe schijf  van 5, heb ik volkoren meel gebruikt. En dan zelfs spelt volkorenmeel. Dat bevat meer vezels en is daarom beter voor de gezondheid.

broodjes

bestek2Bijgerecht   persoon1 4   koksmuts Wat moeilijker   klok1 45 minuten + de tijd om het deeg te laten rijzen.

Wat heb je nodig

  • 250 gr volkoren speltbloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • half zakje gedraagde gist
  • 1 el suiker
  • 25 g boter
  • 140 ml melk
  • honing
  • sesamzaad en/of maanzaad

Hoe maak je het

Meng de speltbloem met de gist, zout en suiker in een kom. Klop het ei los. Voeg de melk, de boter en het losgeklopte ei toe aan het bloem en begin te kneden. Dit kun je met handmixer doen, maar je kunt het ook met de hand kneden. Dit duurt iets langer. Het geeft mij wel een goed gevoel om dit met de hand te doen. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Je moet nu een soepel deeg hebben, dat niet plakt. Is het te droog, voeg dan wat melk toe. Is het te nat, dan wat bloem toevoegen.

Dek de kom af met een theedoek en zet weg op een warme plek. De gist heeft de tijd nodig om zijn werk te doen. Na ongeveer een uur, zou je moeten merken dat het deeg wat luchtiger is geworden.

Ik heb het deeg daarna verdeeld in 8 gelijke stukken. Daarvan heb ik bolletjes gemaakt en geplaatst op de bakplaat met bakpapier. Zet dit weer zo’n half uur weg om nog wat te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celcius.

Snijd met een mes een kruis in de bollen en schenk hier de honing over. Bestrooi de broodjes met sesam of maanzaad. Ik heb van allebei de helft gedaan.

Zet de broodjes in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de grote van de bollen. Ze zullen iets openbarsten en de honing zal er langzaam van af druipen. Vandaar ook het bakpapier.

Laat de broodjes afkoelen. De honing maakt dat de broodjes iets zoet van smaak zijn.

broodjes

Geef een reactie