Loempia met garnalen

Het was al een hele tijd geleden dat ik een loempia gemaakt had. Op verzoek van mijn dochter, is het er weer eens van gekomen.

Een loempia is eigenlijk best wel leuk om te maken en met de smaak kun je eindeloos varieren. Deze keer heb ik er garnaaltjes in gedaan.

Een loempia moet je niet te lang van te voren klaar maken. Doordat je Filodeeg gebruikt, wat erg dun is, heb je kans dat het vocht uit de vulling in het deeg trekt en hij daardoor snel breekt.

Filodeeg is erg dun en breekbaar. Deze keer had ik een ander merk gekocht en die zat dubbelgevouwen in de verpakking. Op die vouwen was het gescheurd, wat het niet makkelijker maakt om ze te gebruiken. Vorige keer ga ik weer op zoek naar de vellen die ik eerder altijd gebruikte. Deze waren wel wat kleiner, maar die zaten niet dubbel gevouwen.

Ik gebruik meestal ook 2 lagen met filodeeg. Met de eerste pak ik de vulling in, en de dan doe ik de tweede er pas omheen. Je krijgt dan een mooi krokant laagje als je ze in de frituurpan bakt.

Loempia

bestek2Voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig   klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • Pak filodeeg
  • 200 gr garnalen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr wortelen
  • 100 gr tauge
  • 1 ui
  • halve rode peper
  • 1 bosuitje
  • klein stukje gember
  • scheutje soy saus
  • scheutje vissaus
  • 1 el olie

Hoe maak je het

Snij de wortel in dunne reepjes. Maak de reepjes niet al te lang. Ongeveer net zo lang en dik als de tauge. Pel de ui en snij doormidden. Snij nu halve ringen. Pel de knoflook en hak deze heel fijn. Schil de gember en rasp deze. Ontdoe de peper van het zaad en snij in kleine stukjes. Snij de bosui in dunnen ringen.

Zet een koekenpan op het vuur met wat olie. Als de pan warm is, doe je de ui in de pan. Zodra deze een beetje glazig begint te worden, voeg je de wortel, knoflook, gember en rode peper toe. Na ongeveer 5 minuten voeg je de tauge, garnalen en bosui toe. Kort daarna kan er een scheutje vissaus en soy saus in. Laat dit nog even doorgaren, maar niet al te lang. Haal van het vuur.

Leg een plakje filodeeg op een snijplank en doe hier 1/4 van het garnalen mengsel op. Ik leg het lapje filodeeg altijd in een ruit. Iets onder het midden van de ruit, leg ik dan de vulling. De onderkant sla ik erover heen, Daarna vouw ik de zijkanten naar binnen, waardoor je twee rechte kanten krijgt. Nu rol ik verder tot het deeg op is. Hierna pak ik weer een plak filodeeg en herhaal de stappen. Waar het deeg op elkaar komt, smeer ik met mijn vinger wat water, waardoor ze aan elkaar gaan plakken.

Zet de frituurpan aan op 180 graden Celcius. Zodra deze goed warm is, doe je de loempia’s erin. Na enige tijd, probeer je voorzichtig of je deze kunt draaien. Als de loempia mooi bruin zijn, zijn ze klaar. De vulling was al gaar, dus het gaat er alleen om dat het deeg gaar word. Het deeg is dan heerlijk knapperig.

Serveer met bijvoorbeeld chilisaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *