Garnalen gebakken en bouillon

Deze keer garnalen waarbij ik van de schillen nog een krachtige bouillon heb gemaakt.

Garnalen zijn bij ons wel favoriet. Als het even kan, koop ik de grote garnalen in zijn geheel. Dan moeten ze nog gepeld worden. Lang gooide ik de schillen weg, totdat ik bedacht dat ik er wel een soep van zou kunnen maken. Het was even zoeken naar een juiste manier, maar na wat zoekwerk, heb ik iets gevonden wat voor mij wel werkt.

En natuurlijk moet je dan ook iets met de garnalen zelf. Omdat ze gewoon lekker zijn, hebben ze heel weinig nodig.

Garnalen

bestek2voorgerecht   persoon1 4   koksmuts iets lastiger  klok1 3 uur

Wat heb je nodig

Voor de soep

  • 200 gr grote garnalen die nog gepeld moeten worden
  • 2 el olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • flinke scheut droge sherry
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 dl visbouillon

Voor de garnalen

  • De gepelde garnalen van hierboven
  • halve ui
  • halve rode paprika
  • 1 el olie
  • 1 bosuitje

Hoe maak je het

Je begint met de bouillon, omdat die nogal lang moet trekken. Allereerst moet je de garnalen pellen. De garnalen zelf dek je af en zet je weg in de koelkast totdat je het gerecht wil gaan opdienen.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Als deze goed heet is, doe je de garnalen schillen in de pan. Dit laat je lekker even aanbakken. Snij ondertussen de ui en de knoflook. De knoflook kun je ook persen, maar ik snij hem liever fijn. Zeker omdat de soep later gezeefd wordt, is het niet nodig om het heel fijn te snijden. Voeg dit aan de schillen toe. Laat dit ook even meebakken totdat de uitjes mooi bruin zijn.

Voeg nu de sherry en de tomaten puree toe. Hierdoor blus je de boel wat af. Nu mag de visbouillon erbij. Ik gebruik een bouillon blokje. Breng het geheel aan de kook en laat het voor meer dan 2 uur langzaam doorkoken. Je ziet de hoeveelheid drastisch verminderen. Proef een beetje en kijk of je nog peper en zout wil toevoegen. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.

Zeef de soep met een bol zeef. Zorg wel dat je het vocht goed uit de achterblijfslen drukt. Hier zit veel smaak in en het zou zonde zijn om dit weg te gooien.

Als je zover bent om het gerecht te gaan opdienen, zorg je dat de soep warm is. Voor de garnalen zet je een koekenpan op het vuur en doe je er wat olie in. Snij de uien in ringen en bak deze licht aan. Snij de paprika in kleine stukjes en voeg deze toe. Nadat dit even heeft gebakken, voeg je de garnalen toe. Doe enkele lepels van de bouillon bij de garnalen.

Snij het bosuitje in fijne ringen. Serveer de bouillon in een amuse glaasje. En leg de garnalen daarnaast op een bord. Strooi er wat van het bosuitje overheen.

Een glas frisse droge witte wijn erbij en je bent helemaal klaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *