Salade van witlof met spekjes en geitenkaas

Met salade kun je eindeloos combineren en experimenteren.

Je moet alleen uitkijken dat je de salade niet te complex maakt met veel verschillende ingredienten. Hierdoor gaat elke salade op elkaar lijken. Beperk je zelf waardoor je ook meer variatie kunt maken. Meestal doe ik het volgende;

  • De sla soort of zoals in dit geval witlof
  • Vlees/Vis
  • In vele gevallen kaas
  • In sommige gevallen noten
  • 2 tot 3 andere ingrediënten waarbij ik ui niet meereken.
  • Dressing die je kunt maken naar smaak

Zo ook bij deze salade.
slade met witlof en spekjes

bestek2 Salade    persoon1 4   koksmuts Makkelijk    klok1 15 minuten

Wat heb je nodig

  • 500 gr witlof
  • ui
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 125 gr geitenkaas
  • 50 gr walnoten
  • 1 wortel
  • 1 appel
  • 2 eieren
  • Kerrie mayonaise dressing

Hoe maakt je het?

Pel en snipper de uit. Schil de wortel en snij hem in kleine stukjes. Zet een koekenpan op het fornuis en bak de gerookte spekblokjes. Vet toevoegen is niet nodig. Het spek is vet genoeg. Zodra spek bijna klaar is, voeg de ui en wortel toe. Dit is niet echt nodig, maar ik zelf vind het lekkerder. Het scherpe van de ui gaat weg en de wortel geeft iets meer smaak.

Halveer de witlofstronken, snij het kontje eraf, haal de buitenste bladeren eraf als deze leeg zijn en haal de harde kernen eruit. Dit geeft de bittere smaak. Snij de witlof in fijne reepjes.

Snij de geitenkaas in kleine stukken maar wel zo dat ze nog te herkennen zijn. Wil je het bord mooi op maken, kun je er ook voor kiezen om de kaas in plakken te snijden en deze als garnering te gebruiken.

Kook de eieren, pel ze en snij ze in partjes.

Schil de appel en snij in blokjes. Aangezien appel snel bruin wordt, kun je dit het beste op het laatste moment doet. Vlak voordat je de dressing over de salade doet. Door de zuren in de dressing, word de appel niet bruin.

Voor de dressing gebruik ik de mayonaise die ik zelf gemaakt heb en voeg daar kerrie aan toe en verdun hem met lauw warm water totdat er een mooie dressing ontstaat. Voeg zout naar smaak toe.

Nu is het een kwestie van alles samenvoegen en goed mengen. Of je moet er voor kiezen om bepaalde onderdelen zoals de kaas en ei niet mee te mengen en die apart als garnering te gebruiken.

Je kunt dit zowel voor de lunch als voor een voorgerecht gebruiken. Pas als voorgerecht wel de hoeveelheid aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *