Zalm met asperges

Zalm met asperges vind ik een heerlijke combinatie. De zalm kun je grillen, bakken of roken. Het maakt eigenlijk niet uit. Het gaat allemaal goed samen met de asperges.

Deze keer had de groenteboer mooie dikke asperges, waar ik onder andere een voorgerecht van heb gemaakt. De rest heb ik gebruikt in dit gerecht.

En de saus die ik had gemaakt bij dat voorgerecht was zo lekker, dat ik hem ook gebruikt heb in dit gerecht. Zeekraal vind ik sowieso goed gaan bij asperges. En het mooie is dat ze ook beide in dezelfde periode te verkrijgen zijn.

Dit gerecht is eenvoudig te maken met maar een beperkt aantal ingrediƫnten.

Zalm met asperges en zeekraal

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts gemakkelijk klok 20 minuten

Wat heb je nodig

  • 2 zalmfilet zonder vel
  • 500 gr asperges
  • 50 gr zeekraal
  • 1 sjalot
  • 1 el bloem
  • 100 ml melk
  • 1 groentebouillon blokje
  • Roomboter
  • Olie

Hoe maak je het

Schil de asperges. Zet ze op in een ruime pan water. Of als je een speciale asperge pan hebt, is dat natuurlijk helemaal makkelijk. Ze moeten ongeveer 15 minuten koken. Ik prik altijd in het dikke gedeelte en daar voel je aan of de asperge gaar is. Als je er makkelijk in prikt, is het goed.

De zalm heb ik opgerold en ombonden met een touwtje. Dan kan ik ze mooi op de zijkant bakken. Anders wordt het dunne gedeelte zo erg gaar. Op deze manier is alles even gaar. Zet een koekenpan op het vuur met wat roomboter en wat olie. Deze moet zo’n 5 minuten bakken aan beide kanten.

Voor de saus pel ik de sjalot en snij hem in stukken. Deze bak ik in een pan met een dikke bodem en een beetje olie. Na korte tijd, gaat de zeekraal erbij. Dit laat je doorgaren tot de zeekraal zacht wordt. Nu voeg je een flinke schep bloem toe en laat dit gaar worden. Dan mag er melk bij. Blijf goed roeren. Je krijgt een hele dikke saus. Deze pureer ik met de staafmixer. Dan voeg ik nog wat melk en het groentebouillon blokje toe, totdat ik een mooie saus dikte heb.

En dan kun je beginnen met genieten. Asperges en zalm op het bord en daarover rijkelijk de saus. Naast dat het er mooi uitziet is het ook gewoon erg lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *