Vegetarische pompoenlasagne

Nadat we enige tijd geleden een orthomoleculaire workshop hadden gehad, waar we onder andere bloemkool lasagne maakten, wilde we ditzelfde graag proberen met pompoen. En dan geheel vegetarisch. Dat werd dus deze vegetarische pompoenlasagne.

Een dag daarvoor hadden we psylliumvezels gekocht die voor de binding van de bladen zou moeten zorgen. Dat was eigenlijk nog vrij makkelijk te vinden. Ik was benieuwd of het maken van de pompoenlasagne net zo makkelijk zou gaan als dat het tijdens de workshop ging.

Naast lasagne, wilde ik er champignons, kaas en noten aan toe voegen. Geheel orthomoleculaire zou het daardoor niet meer zijn, maar hopelijk wel lekker. En geheel vegetarisch.

Uiteindelijk viel het maken van de bladen erg mee en de smaak van deze lasagne was gewoon erg lekker.

bestekHoofdgerecht persoon 2 koksmuts Eenvoudig klok 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • 1/2 flessen pompoen
  • 250 gr verschillende soorten paddestoelen
  • 100 gr walnoten
  • 150 gr blauwe kaas
  • 0,5 tl oregano
  • 0,5 tl komijn
  • 0,5 tl tijm
  • 0,5 tl paprika poeder
  • 0,5 tl gemalen koriander
  • 50 ml room
  • 2 eieren
  • 3 el psylliumvezels
  • 20 gr fijn geraspte kaas bijv parmazaanse kaas
  • 100 gr gerapste kaas voor erover heen
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie

Hoe maak je het

Ik ben begonnen met de lasagne bladeren, omdat ik dat het meest spannend vond. Daarvoor gebruikte ik 70 gram pompoen die ik in de keukenmachine heel fijn hakte en daarna even kookte in een laagje water. Het hoeft maar net even te koken. Na het afgieten heb ik het goed koud gespoeld.

In een kom deed ik de eieren, geraspte kaas, de gekookte pompoen en de psylliumvezels. Nadat de vezels hun werk deden, werd het een soort slappe deeg. Op een vel bakpapier deed ik in het midden de helft van dit deeg en vouwde het vel dubbel, waardoor het deeg er tussen kwam te zitten. Nu smeerde ik het uit tot ik ongeveer een rechthoekig vel had, die in de ovenschaal zou passen. Dit ging in de magnetron op de hoogste stand voor ongeveer 3 minuten. Je moet het de eerste keer even in de gaten houden of dat de juiste tijd is. Is hij nog niet gaar, dan doe je het iets langer natuurlijk. Dit zelfde doe je met de rest van het deeg, waardoor je twee vellen hebt.

Voor de vulling, snij je de paddestoelen, snipper je de ui, snij je de knoflook ragfijn of knijp hem fijn en snij je de overgebleven pompoen in blokjes. De noten heb ik in een keuken machine fijn gehakt. Verhit een pan met een beetje olijfolie. Hierin bak je de ui tot ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook en de kruiden toe. Na enkele minuten voeg je de pompoen en champignons toe. Na zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen voeg je de noten en de blauwe kaas toe. Als de kaas gesmolten is, doe je als laatste nog wat room toe voegen. Natuurlijk kun je nog wat peper en zout naar smaak toevoegen.

Vet een kleine ovenschaal in. Doe een derde van het mengsel op de bodem, leg hierop een pompoenlasgane blad. Daarna herhaal je dit nog een keer en als laatste komt er nog een laagje van het mengsel boven op. En als laatste doe je er de geraspte kaas over heen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als die warm is, bak je lasagne in ongeveer 15 minuten gaar. Eigenlijk totdat de kaas goed gesmolten is.

En ja, dan is het smullen. Eet smakkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *