In rode wijn gesmoorde kip

Kip kun je op vele manieren klaar maken. Coq au vin of te wel in rode wijn gesmoorde kip is een traditionele Franse bereiding.

Vroeger maakte mijn moeder regelmatig kip in het pannetje. En dat smaakte altijd goed. Ze maakte het op een bepaalde manier klaar en als je dan gaat zoeken naar een recept, krijg je verschillende recepten. En allemaal klinken ze erg lekker. Maar ze hebben allemaal minimaal rode wijn, kip, champignons en zilveruitjes in het recept. En eigenlijk kun je met die basis al een heerlijke kip in het pannetje krijgen.

Ik heb er zelf nog pastinaak aan toegevoegd. Dat ruikt zo lekker en heeft een wat zoete smaak. Het heeft wat mij betreft een hele sterke wortel smaak. In kleine stukjes smaakt dit erg goed door het gerecht.

Eigenlijk is het gerecht zelf heel eenvoudig te maken. Er zitten geen moeilijke handelingen in. Maar het resultaat is toch heel anders dan dat je normaal kip klaar maakt.

In rode wijn gesmoorde kip

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig  klok1 15 minuten en 50 minuten stoven

Wat heb je nodig

  • 4 kippenbouten
  • 1 pastinaak
  • 500 gr kastanje champignons
  • 100 gr spek reepjes
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 1 fles rode wijn
  • kippen bouillon blokje
  • 4 takjes Tijm
  • Gedroogde laurier
  • Scheutje olie
  • Bloem

Hoe maak je het

Zet een braadpan op het vuur en doe hier de spekjes in. Op middelhoog vuur laat je deze even lekker uitbakken. Even later doe je er de zilveruitjes bij. Na enkele minuten kun je dit uit de pan scheppen.

Peper en zout de kippenpoten. Ik heb deze keer biologische kippenbouten gehaald, maar het kan met elke natuurlijk. Ik laat wel het vel er om zitten. Voeg nog wat olie toe en braad ze aan in het vet van de spek. Zodra ze wat bruin kleuren voeg je een flinke lepel bloem toe. Dit zorgt zo dadelijk voor de binding. Bak dit mee totdat het gaar is en een mooie bruine kleur heeft gekregen.

Nu ga je de rode wijn toevoegen. Eerst de helft en roer het daarna goed zodat alles van de bodem los is en de wijn bind met de bloem. Mocht het lastig zijn om te roeren, haal de poten er dan even uit. Daarna vul je hem aan met de rest van de wijn, de tijm, het laurierblaadje en het kippenbouillon blokje.

Dit laat je op laag vuur zo’n 50 minuten stoven.

Het enige dat er nog niet in zit zijn de champignons. Deze heb ik in dunnen plakjes gesneden en eerst aangebakken in een koekenpan. Pas het laatste kwartier heb ik deze aan de saus toegevoegd. Anders worden ze naar mijn idee te gaar.

Serveer er bijvoorbeeld frietjes bij. Eet smakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *