Pierogi met tomatensaus

In een eerder stuk vertelde ik over ons bezoek aan Krakau en Pierogi. Nu heb ik ze zelf proberen te maken en eigenlijk beviel dat erg goed.

Pierogi lijkt op een dumpling of ravioli, maar dan toch weer anders. Heel typisch is dat er vaak simpele ingrediënten voor worden gebruikt, zoals kool en aardappels. En toch zijn deze gewoon erg lekker. Zeker iets om te proberen. En nog vegetarisch ook.

Voor de maat had ik twee verschillende ringen. Na er een geprobeerd te hebben, besloot ik om de kleinere maat aan te houden. Mogelijk zijn ze in Polen zelf wat groter, maar ik vond het een behapbare maat. Ik dacht er zelfs aan dat ik het nog wel eens kon gebruiken op een verjaardag of bij de borrel. Mogelijkheden zat.

Als pasta heb ik dezelfde verhouding gebruikt als dat ik voor mijn eigen gemaakte pasta. Die levert een mooi soepel deeg op waar je makkelijk met de pastamachine plakken van kan maken die helemaal even dik zijn.

Dit recept geeft ongeveer 25 tot 30 Pierogi’s. Ik heb ze allemaal gekookt en wat ik overhad in de vriezer gedaan, voor een volgende keer. Afhankelijk van de hoeveelheid, kun je het serveren als een voorgerecht of als hoofdgerecht. Wij hadden het deze keer als een voorafje.

Als saus ben ik niet helemaal bij de standaard gebleven die in Polen gebruikt wordt, maar wel een hele simpele tomatensaus.

Pierogi met tomatensaus

bestekVoorgerecht persoon 25-30 stuks koksmuts  Iets moeilijker klok 60 minuten

Wat heb je nodig

Voor de vulling

  • 150 gr aardappel
  • 100 gr oude geraspte kaas
  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • wat zout
  • 1 tl gedroogde basilicum

Voor de pasta

  • 100 gr bloem
  • 1 ei
  • 1 el olie
  • Nog wat extra bloem om te bestuiven

Voor de saus

  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • flinke scheut witte wijn
  • klein lepeltje bloem
  • 1/2 bouillonblokje
  • water
  • 1 el olie

Hoe maak je het

Ik begon met de aardappels, omdat die het langst duren. Deze schil je en snij je in stukken. Daarna kook je ze, met wat zout, totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Ondertussen snipper ik de schoongemaakte ui en gepelde knoflookteen. Deze bak ik kort aan in een koekenpan. Vooral voor de smaak. In een kom meng ik dit met de geraspte kaas en basilicum. Je kan ook bijvoorbeeld hutekase nemen of een ander soort kaas. Ik denk dat ik de volgende keer een blauwe kaas gebruik.

Terwijl de aardappels nog aan het koken zijn, maak ik alvast het deeg. Je doet de bloem in een kom, voegt het ei en de olie toe en begint te mengen. Als je wilt, kun je er nog wat zout aan toevoegen. Op een gegeven moment ontstaat er een bal die je nog even kan kneden en dan wegleggen in plasticfolie in de koelkast.

De aardappels giet je af en ik heb ze bijna gelijk bij het kaasmengsel gedaan. Met een vork heb ik aardappels fijn gemaakt en door de warmte, smolt het kaas en werd het een mooi geheel. Dit liet ik afkoelen.

Na ongeveer 20 minuten, rol je het deeg uit met de pastamachine of natuurlijk met de deegroller. Maar met de pastamachine krijg je wat makkelijker even dikke plakken. Hieruit steek je een aantal ronde plakjes. Wat je eraf snijd, rol je weer opnieuw uit, net zolang tot het deeg op is.

Op elk deegplakje gaat een beetje van de vulling. En dan vouw je het deeglapje dicht. Zorg er voor dat je de randjes goed aan duwt. De pakketjes moeten dichtblijven terwijl je ze kookt. Dat is wel even een werkje. En terwijl je bezig bent gaat het steeds eenvoudiger. De 30ste was mooier en sneller klaar dan de eerste.

Zet een pan op en kook hierin water met wat zout. Als het water kookt, gaat de pierogi erin. Al na korte tijd komen ze boven drijven. Een teken dat ze gaar zijn.

De tomatensaus heb ik pas gemaakt op het moment dat ik de pierogi wilde serveren. In een pan met een beetje olie, fruit je de ui en de knoflook aan. Al snel voeg ik de tomatenpuree toe om die te ontzuren. Als dat lekker heeft staan pruttelen, doe ik er een beetje bloem bij, waardoor er een roux ontstaat. Als deze goed gaar is, voeg ik de wijn toe en naar gelang hoe dik ik de saus wil hebben, voeg ik water toe. En vergeet niet het halve bouillonblokje. Nu nog even met de staafmixer alles glad maken en klaar is de saus. Eventueel kun je room toevoegen.

Nu kun je twee dingen doen. Je kunt ze gelijk serveren uit het water, of je kunt de pierogi nog even bakken in de pan. Ik heb voor het laatste gekozen. En toen ze een mooi kleurtje kregen heb ik er wat van de saus bijgedaan. Serveer ze in een kommetje of een diep bord, strooi er een beetje bieslook over en het gerechtje is klaar. Echt gewoon erg lekker.

Geef een reactie