Cheesy lasagne met spinazie

Kaas in combinatie met pasta en spinazie is een “match made in heaven“. Deze cheesy lasagne met spinazie is daar een heel lekker voorbeeld van. Zeker als je zelf de pasta maakt.

Als ik zonder vlees wil koken, hou ik er niet zo van om een vlees vervangend product zoals vegetarisch gehakt te gebruiken. Met verse groenten, kaas en noten kun je al een gerecht maken, waarin je de textuur en smaak van vlees niet mist. En zo zijn er nog veel meer combinaties mogelijk. Experimenteren en veel lezen kan je op weg helpen.

Cheese lasagne

bestekHoofdgerecht persoon 4 koksmuts gemakkelijk klok 30 minuten voorbereiding + 30 minuten in de oven

Wat heb je nodig

voor de pasta

  • 200 gr bloem
  • 2 eieren
  • 2 el olie
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 450 gr verse spinazie
  • 150 gr champignons
  • 1 punt paprika
  • 1 rode ui
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 750 ml melk
  • 1 groentebouillon blokje
  • 100 gr geraspte Grana Padano
  • 250 gr Ricotta
  • 250 gr gorgonzola
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 60 gr cashewnoten
  • zout en peper naar smaak
  • Paar blaadjes basilicum

Hoe maak je het

Eerst maar wat rommel maken.

Je begint met de pasta. Doe de gezeefde bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren. Onlangs had ik de pech dat ik een slecht ei had en ik alles kon weggooien. Sindsdien breek ik de eieren apart in een kom. Sinds die tijd is het natuurlijk nooit meer gebeurd en ik verwacht eigenlijk ook dat het wel nooit meer zal gebeuren. Voeg de olie en zout toe en begin met een vork alles door elkaar te mengen. Pak steeds een beetje meer bloem tot je uiteindelijk een bal hebt. Na flink kneden, kun je dit inpakken in plastic folie en in de koelkast leggen om te rusten.

Na het opruimen, begint het echte werk.

Voor de saus maak je eerst een roux van de boter en de bloem. Laat de boter smelten en voeg daarna de boter toe. Laat dit even garen. Voeg een beetje melk toe en roer goed. Je ziet dat de melk geheel opgenomen wordt. Voeg steeds meer melk toe, totdat je een mooie saus hebt. Hierbij kun je het groentebouillonblokje voegen. Je kunt die natuurlijk ook achterwegen laten. Breng het dan wel op smaak met zout en peper. Voeg de helft Grana Padano toe. Vind je de saus niet glad genoeg, gebruik dan een staafmixer.

Ondertussen was je de spinazie en laat je deze in een pan slinken. Zet de warmtebron half hoog en blijf roeren. Niet alle spinazie zal tegelijk in je pan passen, maar als het wat geslonken is, kun je de rest toevoegen. Er komt wel wat voegt vrij. Dit moet je zoveel mogelijk vermijden. Anders krijg je een hele natte lasagne. Voeg hier de ricotta en gorgonzola aan toe.

Tegelijkertijd kun je ook aan het mengsel van ui, paprika en champignons beginnen. Snipper de ui en bak deze glazig. Voeg hier aan de in blokjes gesneden paprika aan toe. Als dit enigszins gaar is, voeg je de in plakjes gesneden champignons en gehakte cashewnoten toe. Beetje zout en peper en laat dit even doorgaren.

Haal het deeg uit de oven en maak er dunnen plakken van. Het eenvoudigste is dat met een pasta machine. Ik maak ze altijd erg dun. Snij de mozzarella in dunne plakken en zorg dat de oven voorverwarmd is op 180 graden.

En dan het leukste, het opbouwen.

Begin met een laagje saus, daarop een derde van het paprika/champignon mengsel, daarop een derde van de spinazie en een vierde van de mozzarella. Dan volgt de dunne lasagne vellen. Herhaal dit nog twee keer. Boven op komt dan een laagje van de rest van de saus, de rest van de geraspte Grana Padano en de rest van de mozzarrella. Je Cheesy lasagne is klaar om de oven in te gaan.

De kooktijd is ongeveer 30 minuten op 180 graden. Kijk wel af en toe of de kaas bovenop niet te bruin wordt. Gebruik je geen verse pasta, dan zal de kooktijd met ongeveer 20 minuten verlengt moeten worden.

Als je serveert, kun je er nog enkele blaadjes basilicum op leggen ter ganering.

 

Geef een reactie