Bonensalade met asperges en tonijn

Volgens de nieuwe voedingswijzer, zouden we meer bonen moeten gaan eten. Daarnaast is het dit jaar uitgeroepen tot bonenjaar. Vandaar deze bonensalade.

In een bonensalade kun je natuurlijk allerlei soorten bonen gebruiken. In dit geval heb ik 3 verschillende gebruikt. Allemaal uit blik. Voordeel is dat je wat verschillende smaken krijgt. Nadeel is dat je drie blikken open hebt en mogelijk niet alle bonen gebruikt. Natuurlijk kun je daar een volgende dag wat anders van maken. Bijvoorbeeld een bonenburger.

Deze keer geserveerd met een vers stukje tonijn. Een vis die je niet te lang moet bakken. Eigenlijk net als biefstuk kun je hem het beste rood van binnen serveren.

bonensalade

bestek2voorgerecht   persoon1 4   koksmuts Iets lastig  klok1 30 minuten

Wat heb je nodig

  • bosje groene asperges
  • 400 gr tonijn
  • 75 gr kidneybonen
  • 75 gr flageolets
  • 75 gr witte bonen
  • 50 gr pecannoten
  • Peper en zout
  • 1 el grove mosterd
  • 3 el balsamico azijn
  • 6 el zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook

Hoe maak je het

Het ligt eraan wat voor groene asperges je koopt. Je kunt groene asperge punten kopen. Deze hoef je niet te schillen. Maar als je een bosje groene asperges koopt, is het wel beter om de onderkant te schillen. Deze hebben toch een vrij harde schil, wat minder lekker is. Snij ze in enkele stukken, zodat je de kleine stukjes later door de salade kunt doen en de puntjes kunt gebruiken om het er mooi uit te laten zien.

Kook de asperges in ongeveer 10 minuten beetgaar. Ik proef altijd na 5 minuten een stukje om te kijken hoe ver het al is. Soms zijn de asperges wat dun en zijn ze al zover dat ze goed zijn. Ze moeten nog net een beetje knapperig zijn.

Laat de bonen uitlekken. Ik doe ze even in een vergiet en spoel ze af. Bij kidneybonen in blik is het vocht vaak wat bruin. Voor in de salade vind ik dit niet zo mooi en spoel ze daarom af.

Maak een dressing van de azijn, mosterd, knoflook en olie. Die moet je goed kloppen, waardoor er een wat dikke dressing onstaat. De mosterd zorgt dat het een beetje gaat binden en niet een hele dunnen dressing is.

Meng de stukjes asperge, de bonen en de dressing door elkaar en laat even staan.

Zet een grilpan op het vuur, bestrooi deze met zout en laat deze goed warm worden. Smeer de tonijn in met wat olie. Gril ze niet te lang, Draai ze paar keer, zodat je mooi gril streepje krijgt.

Leg de puntjes van de asperges aan de bovenkant van het bord. De bonensalade aan de onderkant. En leg een stuk tonijn boven op. Indien je dit nog niet voldoende lijkt, kun je er nog brood bij serveren.

Geef een reactie