Beenham met champignonsaus

Een beenham is iets dat regelmatig op tafel komt. Het is gewoon een lekker stuk mals varkensvlees.

Over beenham word heel wat geschreven. Omdat het mogelijk officieel geen beenham is. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet belangrijk. Het is een mooi stuk varkensvlees dat eenvoudig te bereiden is en dat heerlijk smaakt.

Deze keer heb ik er een champignonsaus bij gemaakt. Die maak ik met als basis een roux. Maar niet helemaal. Dat lees je wel in het recept.

Bij de beenham zat een pinnetje waardoor je kon zien wanneer deze gaar zou zijn. Dat werkte goed. Ik had verwacht dat hij na een uur gaar zou zijn, maar het bleek dat hij nog een kwartier langer nodig had. Natuurlijk zou je ook een vleesthermometer kunnen gebruiken.

Beenham

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Eenvoudig   klok1 60 minuten

Wat heb je nodig

  • 1 beenham van ongeveer 500 gram
  • 2 el olie
  • 250 gr champignons
  • 2 tl gerookte paprika poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el bloem
  • 20 ml melk
  • scheutje droge sherry
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • 50 ml room
  • Zout en peper

Hoe maak je het

Meng de kurkuma, komijn, gember en paprika poeder door elkaar en besmeer hiermee de beenham. Laat dit enige tijd intrekken. Zet een pan op het vuur met wat olie. Zodra deze goed warm is, bak je de beenham kort aan zodat het een bruin korstje heeft. Daarna leg je hem in een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Indien je een thermometer erbij hebt gekregen, stop je die in het dikste stuk van het vlees. Zet de kookwekker op 60 minuten en kijk na 50 minuten regelmatig of het pinnetje er al uit is gekomen.

Ondertussen kun je de champignonsaus maken. Snij de uien grof en de knoflook fijn. Doe wat olie in een steelpannetje met dikke bodem en zet op het vuur. Zodra de olie warm is, kun je de uien erin aanfruiten. Na een minuut of 2 voeg je de knoflook toe. Ik doe dit nooit tegelijk, omdat ik vind dat de knoflook dan te snel verbrand. Hak een derde van de champignons grof en voeg deze toe. Laat ze lekker meebakken. Blus af met een scheutje droge sherry. Na korte tijd, kan de bloem toegevoegd worden. Hierdoor krijg je een soort roux. Laat de bloem gaar worden.

Voeg nu een gedeelte van de melk toe en roer goed. Zodra alle melk is opgenomen door de roux, voeg je de rest van de melk toe. Laat dit net aan de kook komen en voeg het bouillon blokje toe.

Gebruik de staafmixer om een gladde saus te krijgen. De champignons die meegebakken zijn, worden geheel opgenomen in de saus. Hierdoor krijg je een intense champignon smaak.

Snij de overige champignons in dunnen plakken en voeg die toe aan de saus. Laat dit zo’n 15 minuten op het vuur staan, maar laat het niet koken. Regelmatig omroeren. Voeg daarna de room toe. Ook dit moet goed doorgeroerd worden.

Nadat het pinnetje uit de thermometer is gekomen, is de beenham goed. Haal hem uit de oven, verwijder het pinnetje en snij hem in plakjes. Leg hem op een schaal en doe er wat van de champignonsaus over. Eet smakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *