Aziatisch stoofvlees

Enige tijd geleden had mijn dochter fenegriek voor me meegenomen en ik heb lopen zoeken wat ik daar nu eens mee zou kunnen doen. Het is uitgekomen op stoofvlees op oosterse wijze.

Fenegriek kende ik eigenlijk alleen van door de kaas. Dat geeft het een lekkere aparte smaak. Maar om daar zelf iets mee te doen. In Nederland zie je voornamelijk de zaadjes bekend. Het schijnt dat ook het blad en de bloemen gebruikt kunnen worden. Ik heb ze ergens nooit ergens gezien. Het is een wat kerrie-achtige geur en daardoor veel gebruikt in indische curry pasta’s en stoofvlees. Ook in Noord Afrika en Arabie word het regelmatig gebruikt.

Ik wilde het gebruiken in een aziatische stoofvlees schotel, samen met nog wat andere kruiden. De eerste keer was het nog niet helemaal geslaagd. Het vlees was nog niet gaar genoeg naar onze zin en er zaten wat te veel zenen in. De smaak van de saus was echter wel lekker, dus moest het nog een keer geprobeerd worden. Nu met magere sukade lappen en een wat langere prutteltijd.

stoofvlees

bestek2Hoofdgerecht   persoon1 4   koksmuts Niet al te moeilijk  klok1 25 minuten en 3 uur prutteltijd

Wat heb je nodig

  • 650 gr mager rundvlees
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 3 kardemom peulen
  • 1 pijpje kaneel
  • halve jalopene peper
  • stukje gemberwortel
  • stukje citroengras
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 0,3 dl wijnazijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 dl kokosmelk
  • Beetje bieslook
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 1,5 dl olie
  • Peper en zout

Hoe maak je het

Maak de ui en knoflook schoon en snijd ze in stukjes. Later word de saus gezeefd, dus het is niet nodig om het heel fijn te snijden. Schil de gember en snij in dunne plakjes. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en kneus ze in een vijzel. Als je geen vijzel heb, wrijf ze dan fijn om je snijplank. Ontdoe de peper van zijn zaad en snij hem in stukjes. Snij het vlees in blokjes.

Verhit wat olie in een braadpan en zet de uitjes even aan. Na enkele minuten gevolgd door de knoflook. Daarna kan het vlees erbij. Giet er direkt ook de helft van de kokosmelk bij het vlees en voeg bijan al de ingredienten toe. (Kardemom, kaneel, peper, gemberwortel, citroengras, kruidnagel, koriander, kerrie, fenegriek, wijnazijn, tomatenblokjes, tomatenpuree). Het vlees is dus niet gebakken, daar heeft het nog geen tijd voor gehad.

Als het kookt, kan het vuur laag en kun je het ongeveer 12 uur laten pruttelen. Daarna kan de rest van de kokosmelk erbij en eventueel wat water. Maak het niet te nat. Na nog een half uur, haal je het vlees eruit en zeef je de rest van de saus. Alle grove ingredienten hebben hun smaak afgegeven. Probeer wel zoveel mogelijk door de zeef te drukken. Tomatenblokjes die nog wat grof zijn, kun je makkelijk door de zeef krijgen. Maar het kaneelstokje bijvoorbeeld niet.

Bak het vlees kort aan in een flinke hoeveelheid olie. Als het mooi bruin is, kan alles bij de saus. Roer goed en laat het nog minimaal een half uur laag pruttelen. Proef een stukje vlees of het zacht/gaar genoeg is naar je zien. Anders laat je het nog wat langer staan. Serveer het met bijvoorbeeld Focaccia. Doe het stoofvlees in een kommetje en strooi er wat basilicumblaadjes en bieslook over. Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *